Južna železnica, nemško Südbahn, je 577,2 km dolga dvotirna železniška proga, ki je povezala Dunaj s Trstom. Cesarska južna železnica je predstavljala le del celotne železniške infrastrukture v Avstrijskem cesarstvu. Pridružite se nam in se zapeljite po delu južne železnice s panoramami, ki vas ne bodo pustile ravnodušne.

Predviden program

1. dan: Odhod v zgodnjih jutranjih urah, ko se bomo peljali mimo Maribora, Gradca do majhnega mesta Most na Muri (Brück an der Mur). Sprehodili se bomo po mestu z drugim največjim trgom v Avstriji in si ogledali (zunanji ogledi) železni vodnjak, venecijanski Kornmesserhaus, mestno farno cerkev ter se sprehodili po ulicah tega mesteca ob sotočju rek Mur in Mürz. Nekaj prostega časa za osvežitev. Pot bomo nadaljevali po dolini reke Mürz do bližnjega mesta Mürzzuschlag. Sprehodili se bomo skozi mesto in videli stari grad iz 14. stoletja, mestno hišo, farno cerkev sv. Kunigunde, kapitanovo hišo… Nato se bomo odpravili v Muzej zimskih športov in si ga ogledali. Po ogledu nekaj prostega časa za samostojno raziskovanje mesta in nato sledi ogled muzeja Južne železnice. Tukaj bomo spoznali zgodovino gradnje železniške proge preko prelaza Semmering (UNESCO), nato pa se bomo vkrcali na panoramski vlak, kjer bomo med enourno vožnjo uživali v nepozabnih razgledih na čudovito naravo Avstrijske Štajerske. Izstopili bomo v Wiener Neustadtu in se nato z avtobusom odpeljali do hotela. Namestitev v hotelu, večerja in prenočitev.

2. dan: Po zajtrku se bomo odpravili na sprehod po mestu Wiener Neustadt (Dunajsko Novo mesto), ki je drugo največje mesto v zvezni deželi Spodnja Avstrija in je bilo v 18. stoletju nekaj časa tudi sedež rimskokatoliške škofije. Zunanji ogled nekdanjega gradu, danes sedeža Terezijanske vojaške akademije. Sledi prosti čas za samostojno raziskovanje in osvežitev. Nato se bomo podali na pot proti domu in se ustavili v Gradcu. Nemško ime izvira iz slovenske besede gradec. Staro mestno jedro, ki je vključeno na Unescov seznam, z mogočnimi mestnimi fasadami različnih obdobij skriva marsikatero zanimivost in pripoveduje številne zgodbe. Odkrivati jih bomo začeli na Glavnem trgu z mestno hišo. Uličice nas bodo vodile do frančiškanske cerkve, deželne hiše, mestne farne cerkve, katedrale in mimo muzejev ter pomembnih kulturnih stavb. Nikakor ne smemo pozabiti na urin stolp, mestni simbol, ki se mogočno dviga nad starim jedrom. Leto 2003 je Gradec zaznamovalo s številnimi novimi ‘futurističnimi’ stavbami. Ena od teh je tudi t.i. Murinsel, most – restavracija, ki povezuje oba bregova.  Po ogledu vožnja nazaj proti domu, kamor bomo prispeli v večernih urah.

Cena vključuje

 • prevoz s turističnim avtobusom,
 • zunanje oglede po programu,
 • eno prenočitev s polpenzionom v hotelu 3*/4* v dvoposteljni sobi,
 • panoramsko vožnjo z vlakom čez prelaz Semmering na relaciji Mürzzuschlag – Wiener Neustadt,
 • vstopnino v Muzej zimskih športov,
 • vstopnino v muzej Južne železnice,
 • turistično takso v hotelu,
 • turistično vodenje, organizacijo izleta ter ddv.

Možna doplačila na licu mesta

 • povratna vožnja z vzpenjačo in dvigalom v Gradcu: odrasli 3,70 €, otroci 7- 18 let 2,30 €

Opomba k ceni

Arriva d.o.o. lahko v programu določi dve ceni aranžmaja, ki sta odvisni od dejanskega števila prijavljenih potnikov. Potnik se prijavi po nižji, vendar je seznanjen in nepreklicno soglaša z doplačilom razlike med nižjo in višjo ceno. Če se bo za potovanje prijavilo manjše število potnikov, vas bomo o spremenjenih pogojih obvestili 7 dni pred odhodom. Potnik ne more odstopiti od pogodbe, če bi nastopili pogoji za morebitno zvišanje cene.

Opombe k aranžmaju

 • Program bo izveden ob prijavi vsaj 25 potnikov, v drugem primeru vas bomo obvestili najmanj 7 dni pred začetkom potovanja / izleta.
 • Stroške morebitne vstopnine poravnate na našem prodajnem mestu.
 • Na poti potrebujete veljavni osebni dokument.
 • Ob prijavi je potrebno plačati 30 % cene aranžmaja, preostali del pa najkasneje 8 dni pred pričetkom potovanja / izleta.
 • Vrstni red ogledov v mestih določi vodnik na poti.
 • Cene vstopnin so izračunane na podlagi trenutno dostopnih podatkov (december 2021). V kolikor se vstopnine podražijo si pridržujemo pravico do spremembe cene celotnega aranžmaja.
 • Priporočam topla oblačila in obutev.
 • Splošni pogoji so sestavni del tega programa in so vam na voljo na naših prodajnih mestih ali www.alpetour.si
 • Trenutne informacije o prehajanju meja: https://www.alpetour.si/novice-in-obvestila/prehajanje-drzavnih-meja-v-casu-covida/

Eden od možnih načinov plačila aranžmaja

telefonska prijava na našem prodajnem mestu in istočasno plačilo s kreditno kartico na daljavo (s karticami Eurocard, Visa, American Express, Diners, Mastercard itd. in nekaterimi debetnimi karticami),
spletni nakup.