Gruzija leži na stičišču Azije in Evrope. Država pod Kavkazom nas bo navdušila s svojimi naravnimi lepotami in zgodovinskim bogastvom. Spoznali bomo gruzijsko vinorodno pokrajino Kakheti, obiskali bomo samostane, ki so del UNESCO svetovne kulturne dediščine, pohajkovali bomo po starodavnem jamskem svetu, si ogledali čudoviti naravni rezervat, se podali tudi v gorati severovzhodni del države in si ogledali vse čare glavnega mesta Tbilisi. Preizkusili bomo tudi naše kuharske spretnosti in prebujali brbončice s tradicionalno gruzijsko kulinariko. Nova doživetja so zagotovljena.

Predvideni program

1. dan: Zbor na letališču Jožeta Pučnika ob 17.45 uri. Let proti Istanbulu ob 19.55 uri. Dve uri postanka na letališču. Sledi let iz Istanbula v Tbilisi, kjer bomo pristali ob predvidoma 4.25 uri …

2. dan: … Avtobusni transfer iz letališča v hotel, namestitev in počitek. Po poznem zajtrku v hotelu se bomo ob predvidoma 12.00 uri podali na odkrivanje glavnega mesta Gruzije. Tbilisi je večetnično, večkulturno, več versko mesto na stičišču zgodovine, mesto, ki ni ne evropsko ne azijsko, ampak je živahna mešanica vzhoda in zahoda. Arhitektura v zgodovinskem okrožju mesta je čudovita mešanica gruzijskih, bizantinskih, orientalskih in neoklasičnih evropskih stilov. Razprostira se na obeh bregovih reke Mtkvari in je na treh straneh obkrožen z gorami. Ime Tbilisi izhaja iz stare gruzijske besede “tbili“, kar pomeni toplo. Arheološke študije regije kažejo, da je bilo človeško naselje na tem območju že v 4. tisočletju pred našim štetjem. Med odkrivanjem mesta se bomo okrepčali tudi s kosilom. Naš dan v Tbilisiju pa bomo zaključili na večerji dobrodošlice v gruzijski restavraciji s tradicionalno ljudsko glasbo in plesom. Povratek v hotel in prenočitev.

3. dan: Po zajtrku se bomo odpeljali v regijo Kakheti, ki je poznana kot zibelka vina v Gruziji. Je najpomembnejša regija za vinarstvo, za katero so značilne edinstvene sorte vinske trte, primerno podnebje, topografija in stoletja izjemnih vinarskih izkušenj. Gruzijsko vino ni samo zgodovina ampak tudi miti, legende. Naš prvi postanek bo v vinarni KTW, kjer bomo imeli degustacijo lokalnih vin in gruzijskega žganja chacha. Nadaljevali bomo do mesta Signaghi. Čeprav je eno najmanjših mest v Gruziji, je Signaghi priljubljena turistična destinacija zaradi svoje lokacije v središču gruzijskih vinorodnih regij, pa tudi zaradi slikovite pokrajine, pastelnih hiš in ozkih tlakovanih ulic. Signaghi se nahaja na strmem hribu in gleda na obsežno dolino Alazani, od daleč so vidne Kavkaške gore. Ogled mesta in nadaljevanje poti do samostana Bodbe, ki je gruzijski pravoslavni samostanski kompleks in sedež škofov Bodbe. Zgrajen je bil v 9. stoletju in potem večkrat bistveno preurejen, zlasti v 17. stoletju. Samostan zdaj deluje kot samostan za nune in je eden glavnih romarskih krajev v Gruziji. Ogled. Pot bomo nadaljevali do posestva Tsinandali, ki se nahaja v osrčju vinorodne regije Kaheti in je bilo stoletja pod domeno knežje družine Chavchavadze. Resnična oživitev posestva je povezana z imenom princa Aleksandra Chavchavadzeja (1786-1846), sina diplomata in državnika princa Garsevana. To slikovito posestvo je spremenil v središče kulturnega življenja Gruzije. Knežja družina, znana po gojenju evropske kulture, je prva pridelovala vino v evropskem slogu in prva spodbujala evropsko klasično glasbo. Prvi veliki klavir v Gruziji je še vedno na ogled v Tsinandaliju. Ogled posestva in palače. Sledila bo degustacija vin in kosilo v vinski kleti Javakhisvili in nato še kuharski tečaj gruzijske kulinarike ter tečaj izdelovanja tradicionalne žgane pijače chacha in večerja. Povratek v hotel in prenočitev.

4. dan: Po zajtrku se bomo odpeljali do gradu Ananuri. Le ta je bil sedež vojvod Aragvi, fevdalne dinastije, ki je vladala na tem območju od 13. stoletja. Grad je bil prizorišče številnih bitk. Ogled. Pot bomo nadaljevali do jezera Jinvali. Vodni rezervoar Zhinvali (Jinvali), poznan tudi kot jezero, se nahaja ob gruzijski vojaški avtocesti. Sovjeti so jezero zgradili v 80. letih prejšnjega stoletja. Nekaj prostega časa za sprehod ob jezeru. Sledi kosilo v lokalni restavraciji. Nato se bomo odpeljali do Gudaurijevega loka prijateljstva. Spomenik prijateljstva med Rusijo in Gruzijo ali Spomenik Gruzijske pogodbe je spomenik, zgrajen leta 1983 za praznovanje dvestoletnice Gruzijske pogodbe in stalnega prijateljstva med Sovjetsko Gruzijo in Sovjetsko Rusijo. V notranjosti spomenika je velika poslikava s ploščicami, ki se razteza po celotnem obodu strukture in prikazuje prizore gruzijske in ruske zgodovine. Ogled in nadaljevanje poti v mestece Kazbegi Stepantsminda v goratem severovzhodnem delu Gruzije. Ogledali si bomo cerkev Svete Trojice, edino cerkev s križno kupolo v provinci Khevi. Ločen zvonik je iz istega obdobja kot sama cerkev in sicer iz 14. stoletja. Zaradi svoje izolirane lege na vrhu strme gore, obdane s čudovito naravo, je postala simbol Gruzije. Povratek v Tbilisi, večerja v hotelu in prenočitev.

5. dan: Po zajtrku se bomo odpravili na vzhod Gruzije, do starodavnega skalnatega mesta Uplitsikhe. Mesto je bilo zgrajeno v času med zgodnjo železno dobo in poznim srednjim vekom. Tako je opazno po edinstveni kombinaciji različnih stilov skalnatih kultur iz Anatolije in Irana ter soobstoja poganske in krščanske arhitekture. Po ogledu sledi kosilo v lokalni restavraciji. Nato se bomo odpeljali do mesta Mtskheta, ki je bilo ustanovljeno v 5. stoletju pred našim štetjem. . Bilo je glavno mesto zgodnjega gruzijskega kraljestva Iberija (Kartli) od 3. stoletja pred našim štetjem do 5. stoletja našega štetja. To je bilo mesto zgodnjekrščanske dejavnosti in lokacija, kjer je bilo krščanstvo leta 337 razglašeno za državno vero Kartlija. Še vedno je sedež gruzijske pravoslavne cerkve Jvari. Ogled mesta in ogled samostana Jvari s čudovitim pogledom na samo mesto ter sotočje rek Mtkvari in Aragvi. Samostan je skupaj z ostalim zgodovinskimi strukturami uvrščen na seznam UNESCO svetovne kulturne dediščine. Sledi večerja v lokalni restavraciji. Povratek v hotel in prenočitev.

6. dan: Po zajtrku se bomo odpeljali v regijo Imereti. Ogledali si bomo mesto Kutaisi, ki leži na bregovih reke Rioni. Je eno najstarejših mest v Gruziji in peto najstarejše v Evropi. Mesto je bilo naseljeno že od antičnih časov. Nato si bomo ogledali katedralo Marijinega vnebovzetja ali katedralo Kutaisi, bolj znano kot katedrala Bagrati. Zgrajena je bila v 11. stoletju in je mojstrovina srednjeveške gruzijske arhitekture. Skozi stoletja je utrpela veliko škodo, obnova s kontroverznimi konzervatorskimi postopki pa je bila končana leta 2012. Pot bomo nadaljevali do samostanskega kompleksa Gelati, v bližini Kutaisija. To je eden prvih samostanov v Gruziji. Leta 1106 ga je ustanovil gruzijski kralj David IV kot samostansko in izobraževalno središče, UNESCO pa ga je priznal kot svetovno kulturno dediščino. Ogled samostanskega kompleksa. Sledi kosilo v lokalni restavraciji. Dobro okrepčani se bomo odpravili v gruzijski podzemni svet, natančneje v Prometejevo jamo. Le ta se nahaja v vasi Kumistavi. V jami je najdenih 22 dvoran, od katerih je za turiste odprtih le 6. Sprehodili se bomo po jami v dolžini 1420 metrov, obiskali dvorane in se vozili po reki s čolnom. V Prometejevi jami bomo odkrivali prave mojstrovine narave – kapnike. Nato se bomo odpeljali v državni naravni rezervat Sataplia, ki ga je v 20. stoletju odkril Petre Chabukiani. Presenetil nas bo z edinstveni turističnimi atrakcijami. Edinstven kolhiški gozd, kraška jama, dinozavrov odtis in čudovita steklena razgledna ploščad nas ne bodo pustili ravnodušne. Povratek v hotel, večerja in prenočitev.

7. dan: Zajtrk v hotelu. Po zajtrku je dan namenjen samostojnem raziskovanju glavnega mesta Gruzije – Tbilisija. Dan lahko izkoristite za oglede muzejev, nakupovanje, kopanje v Tbilisijskem jezeru ali pa zgolj pohajkovanje po tem prelepem mestu. Prenočitev.

8. dan: Po zajtrku nekaj prostega časa in nato avtobusni transfer na letališče. Ob 12.10 uri bomo vzleteli iz Gruzije proti Istanbulu (5 ur postanka) in nato naprej na letališče Jožeta Pučnika, kjer je predviden pristanek ob 19.00 uri po lokalnem času.

Cena vključuje

 • prevoz z letalom na relaciji Ljubljana – Istanbul – Tbilisi – Ljubljana,
 • en kos oddane prtljage do 23 kg in en kos ročne prtljage,
 • letališke takse,
 • transfer letališče – hotel – letališče,
 • nočitve z zajtrkom v hotelu 4* v dvoposteljnih sobah v starem mestnem jedru Tbilisija,
 • pet celodnevnih ekskurzij s turističnim avtobusom in lokalnim vodnikom (za prevod bo poskrbel naš vodnik),
 • tradicionalno gruzijsko večerjo z glasbo in plesom,
 • štiri večerje (v hotelu ali lokalnih restavracijah),
 • pet kosil v lokalnih restavracijah,
 • kuharski tečaj gruzijske kulinarike,
 • tečaj izdelovanja tradicionalnega žganja chacha,
 • ogled vinskih kleti in degustacijo vin v kleteh KTW in Javakhishvili,
 • vstopnino v Uplistsikhe,
 • vstopnino v Prometejevo jamo,
 • vstopnino v naravni rezervat Sataplia,
 • vstopnino v palačo Tsinandali,
 • prevoz s terenskimi vozili do cerkve Svete Trojice v mestecu Kazbegi
 • turistično vodenje, organizacijo ter ddv.

Opomba k ceni

Arriva  d.o.o. lahko v programu določi dve ceni aranžmaja, ki sta odvisni od dejanskega števila prijavljenih potnikov. Potnik se prijavi po nižji, vendar je seznanjen in nepreklicno soglaša z doplačilom razlike med nižjo in višjo ceno. Če se bo za potovanje prijavilo manjše število potnikov, vas bomo o spremenjenih pogojih obvestili 7 dni pred odhodom. Potnik ne more odstopiti od pogodbe, če bi nastopili pogoji za morebitno zvišanje cene.

Opombe k izletu

 • Program bo izveden ob prijavi vsaj 15 potnikov, v nasprotnem primeru vas bomo obvestili 7 dni pred začetkom potovanja / izleta.
 • Ker je letalska povezava iz Ljubljane v Tbilisi preko Istanbula, za potovanje slovenski državljani potrebujejo potni list, ki mora biti ob vstopu v Turčijo veljaven še vsaj 6 mesecev. V potnem listu mora biti prazna vsaj ena stran. Slovenski državljani za vstop v Turčijo in Gruzijo ne potrebujejo vizuma.
 • Ob prijavi je potrebno plačati 30 % cene aranžmaja, preostali del pa najkasneje 8 dni pred začetkom potovanja / izleta.
 • Splošni pogoji so sestavni del programa in so na voljo na prodajnih mestih ali na www.alpetour.si.
 • Skladno z Obligacijskim zakonikom si v primeru znatnih sprememb v menjalnih tečajih (EUR – GEL) ali sprememb v cenikih prevoznikov si pridržujemo pravico spremeniti ceno potovanja.
 • Trenutne informacije o prehajanju meja: https://alpetour.si/prehajanje-drzavnih-meja-v-casu-covida/

Eden od možnih načinov plačila aranžmaja

 • telefonska prijava na našem prodajnem mestu in istočasno plačilo s kreditno kartico na daljavo (s karticami Eurocard, Visa, American Express, Diners, Mastercard itd. in nekaterimi debetnimi karticami),
 • spletna prijava.