Predviden program

Odhod v jutranjih urah in vožnja do Idrije. V mestu se ponašajo s pol-tisočletno rudarsko zgodovino enega največjih živosrebrnih rudnikov na svetu, ki se ohranja v Antonijevem rovu in na rudniškem gradu Gewerkenegg. Ime Idrije v svet nosi tudi njihova čipka, saj je mesto od nekdaj veljalo za pomembno središče klekljarskega znanja, od koder se je spretnost oblikovanja in izdelovanja čipkastih umetnin širila v širni svet. Mi bomo pokukali v skrivnosti idrijskega podzemlja, saj bomo obiskali Antonijev rov v rudniku Idrija, ki je eden najstarejših ohranjenih vhodov v rudnik v Evropi. Je drugi največji rudnik živega srebra na svetu. Prehodili bomo 1200 metrov podzemnih rovov. Najnižja točka na katero se bomo spustili je 96 metrov pod površjem oziroma 22 metrov pod nivojem Antonijevega rova. Med obiskom podzemlja pa bomo lahko spoznali tudi jamskega škrata Perkmandlca, ki je rudarjem zelo rad nagajal, pokazal pa jim je tudi poti do bogate rude. Po zanimivem ogledu si bomo v znani gostilni v Idriji privoščili okusno kosilo, katerega meni bo vseboval tudi lokalno specialiteto, ročno izdelane idrijske žlikrofe.

Okrepčani bomo nadaljevali pot proti Cerknem, kjer bomo obiskali Partizansko bolnico Franja. Gre za rekonstruiran spomenik kulturne dediščine iz 2. sv. vojne in hkrati simbol boja, humanosti, junaštva Slovencev, ki so se skupaj z drugimi svobodomiselnimi narodi zoperstavili fašizmu in nacizmu. Bolnica je bila po povodnji 2007 v celoti obnovljena. Pot nas bo nato vodila po Poljanski dolini do Škofje Loke, ki je bila l. 1987 razglašena kot kulturni spomenik. Od srednjega veka sestavljata mestno jedro dva trga: Plac (zgornji trg) in Lontrg (spodnji trg). Ohranjeni so grad, številne zgradbe, med njimi kašča, ki je eden najbolj častitljivih starin v mestu, kapucinski most,.. Postanek za ogled in nekaj prostega časa. Polni prijetnih vtisov se bomo podali proti domu, kamor bomo prispeli v poznih večernih urah.

Cena vključuje

 • prevoz s turističnim avtobusom,
 • vstopnino za Antonijev rov,
 • kosilo (pijača za doplačilo),
 • vstopnino za Partizansko bolnico Franja in lokalno vodenje,
 • zunanje oglede po programu,
 • turistično vodenje, organizacijo ter ddv.

Opomba k ceni

Arriva d.o.o. lahko v programu določi dve ceni aranžmaja, ki sta odvisni od dejanskega števila prijavljenih potnikov. Potnik se prijavi po nižji, vendar je seznanjen in nepreklicno soglaša z doplačilom razlike med nižjo in višjo ceno. Če se bo za potovanje prijavilo manjše število potnikov, vas bomo o spremenjenih pogojih obvestili 7 dni pred odhodom. Potnik ne more odstopiti od pogodbe, če bi nastopili pogoji za morebitno zvišanje cene.

Opombe k izletu

 • Program bo izveden ob prijavi vsaj 30 potnikov, sicer vas bomo obvestili najmanj 2 dni pred začetkom potovanja / izleta.
 • Za potovanje potrebujete veljavni osebni dokument.
 • Ob prijavi je potrebno plačati 30 % cene aranžmaja, preostali del pa najkasneje 8 dni pred pričetkom potovanja / izleta.
 • Cene vstopnin so izračunane na podlagi trenutno dostopnih informaciji (januar 2023). V kolikor se vstopnine podražijo, se cena aranžmaja posledično spremeni.
 • Program izleta velja kot končno obvestilo.
 • Splošni pogoji so sestavni del tega programa in so vam na voljo na naših prodajnih mestih ali na www.alpetour.si.
 • Arriva si pridržuje pravico do spremembe cene, če pride do sprememb v menjalnih valutnih tečajih ali do sprememb v cenikih prevoznikov in ostalih podizvajalcev. Arriva pisno obvešča potnike o spremembi cene.

Eden od možnih načinov plačila aranžmaja

 • telefonska prijava na našem prodajnem mestu in istočasno plačilo s kreditno kartico na daljavo (s karticami Eurocard, Visa, Diners, Mastercard itd. in nekaterimi debetnimi karticami),
 • spletni nakup.