Trst, jama, morje, ribištvo in peka kruha. Vse to v enem čudovitem dnevu.

Predviden program

Odhod v jutranjih urah in vožnja preko mejnega prehoda proti Italiji. Naš prvi postanek bo v vasi Škendenj (it. Servola), kjer bomo obiskali Škedenjski etnografski muzej. Škedenj danes leži v predmestju Trsta, nekoč pa je bil samostojna vas z značilno zgodovino in z bogatim ljudskim izročilom. O tem pričajo eksponati v muzeju, ustanovljenem leta 1975. Velik del muzejske zbirke je posvečen glavni dejavnosti škedenjskih žena, peki odličnega kruha, katerega sloves je segal vse do Dunaja.

Pot bomo nadaljevali do Trsta in se sprehodili po središču tega, nekoč slovenskega, mesta. Ogledali si bomo glavni trg – Piazza Unita, vladno palačo, občinsko palačo, kip Karla VI (tržaškemu pristanišču je leta 1719 podelil status svobodnega pristanišča), grič in katedralo San Giusto. Na voljo bo nekaj prostega časa za prigrizke, kavico in sladoled.

Vožnjo bomo nadaljevali do vasice Križ nad Trstom (it. Santa Croce) in si ogledali Ribiški muzej tržaškega primorja. V muzeju bomo spoznali zgodovino in tradicije ribištva slovenskih prebivalcev ob obali med Trstom in izlivom reke Timave, ki so se tu naselili pred več kot tisoč leti. Videli bomo pripomočke za ribolov, dokumente iz srednjega veka, stare upodobitve in fotografije vsakdanjega življenja ribičev, … Spoznali pa bomo tudi ribiške tehnike in ribiški pravilnik iz leta 1835, na podlagi katerega so Slovenci, ki so bivali na obali, postali lastniki priobalnega pasu v širini ene morske milje.

Po ogledu se bomo odpeljali le malenkost naprej do vasice Slivno (it. Slivia), kjer bomo spoznali podzemni tržaški svet v jami Pejca v Lascu (it. Grotta Delle torri Slivia). Jama je globoka več kot sto metrov in v njej poteka pot med tisočletnimi kamnitimi stolpi, med katerimi sta najbolj znana viseča stolpa (stolp enajste ure). Sledi vožnja proti domu, kamor bomo prispeli v večernih urah.

Cena vključuje

 • prevoz s turističnim avtobusom,
 • zunanje oglede po programu,
 • vstopnino v podzemno jamo Pejca v Lascu,
 • turistično vodenje, organizacijo izleta in ddv.

Opomba k ceni

Arriva d.o.o. lahko v programu določi dve ceni aranžmaja, ki sta odvisni od dejanskega števila prijavljenih potnikov.
Potnik se prijavi po nižji, vendar je seznanjen in nepreklicno soglaša z doplačilom razlike med nižjo in višjo ceno. Če se bo za potovanje prijavilo manjše število potnikov, vas bomo o spremenjenih pogojih obvestili 7 dni pred odhodom. Potnik ne more odstopiti od pogodbe, če bi nastopili pogoji za morebitno zvišanje cene.

Opomba

Vstopnin v Ribiški muzej slovenskega primorja in Škedenjki etnografski muzej ne zaračunavajo, želijo pa si prostovoljne prispevke. Ribiški muzej tržaškega primorja: 1€/osebo – otroci, 3€/osebo – odrasli; Škedenjski etnografski muzej: 1€/osebo

Opombe k izletu

 • Izlet bo izveden ob prijavi vsaj 25 potnikov, v nasprotnem primeru vas bomo obvestili najmanj 2 dni pred začetkom potovanja / izleta.
 • Za potovanje potrebujete veljavni osebni dokument.
 • Ob prijavi je potrebno plačati 30 % cene aranžmaja, preostali del pa najkasneje 8 dni pred pričetkom potovanja / izleta.
 • Cene vstopnin so izračunane na podlagi trenutno dostopnih informaciji (november 2021). V kolikor se vstopnine podražijo, se cena aranžmaja posledično spremeni.
 • Program izleta velja kot končno obvestilo.
 • Priporočamo športno opremo.
 • Splošni pogoji so sestavni del tega programa in so vam na voljo na naših prodajnih mestih ali na www.alpetour.si
 • Trenutne informacije o prehajanju meja: https://www.alpetour.si/novice-in-obvestila/prehajanje-drzavnih-meja-v-casu-covida/

Eden od možnih načinov plačila aranžmaja / plačilo na obroke

 • telefonska prijava na našem prodajnem mestu in istočasno plačilo s kreditno kartico na daljavo (s karticami Eurocard, Visa, American Express, Diners, Mastercard itd. in nekaterimi debetnimi karticami).
 • možnost plačila na obroke s kreditnimi karticami Diners in American Express.