Bosna in Hercegovina je že od nekdaj stičišče različnih kultur, ki so se na tem prostoru srečevale, bojevale in mešale ter posledično ustvarile edinstveno arhitekturno in pokrajinsko sliko, ki danes privablja turiste od blizu in daleč. Slikovita Banja Luka, starodavno Jajce,  in prestolnica Sarajevo nas zagotovo ne bodo pustili ravnodušnih. Potovali bomo po prostranih ravnicah, se vzpenjali v skalovite planine in se znova spuščali v ozke soteske….

Predviden program

1. dan: Odhod v zelo zgodnjih jutranjih urah. Vožnja preko Hrvaške do Gradiške in naprej do Banjaluke. Gre za drugo največje mesto BiH in glavno mesto Republike Srbske. Ob krožni vožnji si bomo ogledali to zanimivo univerzitetno mesto, ki se razteza na obeh bregovih Vrbasa in je znano po svojem temperamentu in zelenju. Sledil bo približno 2 urni postanek, ki ga bo moč izkoristiti za samostojne oglede (morebitne vstopnine za doplačilo) ali nakupe na bližnji pokriti tržnici. Pot bomo nadaljevali proti Jajcu, zgrajenem na izlivu reke Plive, ki se po čudovitih 30 m visokih slapovih izliva v reko Vrbas. Tukaj se je že od nekdaj pisala pomembna zgodovina od rimskih časov, turških upadov, do zasedanja AVNOJ-a, zato so številni gradbeni in kulturni vplivi pustili prelep pečat. Za začetek si bomo ogledali zgradbo v kateri je leta 1943 potekalo drugo zasedanje AVNOJ-a in ki je danes preurejena v muzej. Seveda pa ne bomo spregledali niti številnih spomenikov, ki jih obiskovalcu ponuja Jajce: spustili se bomo v podzemno cerkev in si ogledali tamkajšnje katakombe, prav tako pa ne bomo spregledali niti džamij na Čaršiji in mogočne trdnjave, ki se vzpenja nad mestom. Po ogledu bo na voljo še dovolj prostega časa za kosilo, samostojne oglede ali nakupe. Ob dogovorjeni ure se bomo znova zbrali na avtobusu in nadaljevali pot proti prestolnici Bosne in Hercegovine, Sarajevu. Namestitev v hotelu na Ilidži, večerja in prenočitev.

2. dan: Po zajtrku se bomo odpravili na čudovit izvir reke Bosne, ki ga objema zelenje in neokrnjena narava. Čeprav se izvir nahaja le streljaj od centra Sarajeva, bomo tukaj pozabili na mestni vrvež ter se povsem sprostili ob sprehodu ob smaragdno zeleni reki. Nato se bomo odpravili v center mesta, ki ga bomo za začetek spoznali iz ptičje perspektive, saj se bomo povzpeli na 175 m visok, najvišji nebotičnik na Balkanu, stolp Avaz. Odprl se nam bo čudovit pogled na Sarajevo ter okoliške planine, ki so leta 1984 gostile tekmovanja olimpijskih iger: Jahorino, Bjelašnico, Igman, Trebević, Ozren in Treskavico, ki s svojimi vršaci presegajo 2.000 m nadmorske višine. Po spustu s stolpa bo čas za podrobno raziskovanje prestolnice, ki jo je skozi stoletja zaznamovala burna zgodovina. Z lokalnim vodnikom se bomo sprehodili mimo secesijskih zgradb ob reki Miljacki, Vječnice, mogočnih džamij Gazi Husrev – begove džamije iz 16. stol., Careve džamije z medreso, arkadnim dvoriščem in kupolasto streho, stare pravoslavne cerkve, Univerzitetne knjižnice iz 19. stol., ki je bila nekoč mestna hiša ter Principovega mosta. Čar Sarajeva, mešanice različnih kultur in vonja po minulih časih, pa bomo ujeli na živopisani Baščaršiji, med njenimi ozkimi uličicami, kjer obrtniki izdelujejo predmete iz bakra, srebra, kože in lesa, prav tako k njeni domačnosti prispevajo številne trgovinice, »kafiči« in čevapdžinice.  Prosti čas za samostojno raziskovanje mesta in okrepčilo (ob doplačilu). Pozno popoldne povratek v hotel. Prosti čas, večerja in prenočitev.

3. dan: Po zajtrku se bomo odpravili proti Trebeviću, 1629 metrov visoki planini jugovzhodno od Sarajeva. Zaradi idealne konfiguracije terena je bila tu zgrajena steza za bob in sankanje za tekmovanja na olimpijskih igrah 1984 leta. Planina je turistični in športno-rekreacijski center mesta že od nekdaj, saj je tukaj potekala 1700 m dolga žičnica, ki je bila v vojni uničena, ponovno odprtje pa je doživela leta 2018. Z vrha planine se nam odpre čudovit razgled na Sarajevo. Sprehodili se bomo po bob stezi, ki žal predstavlja današnje propadanje nekdaj bleščečih olimpijskih objektov. Sledilo bo slovo od Sarajeva in vožnja do izjemno zanimive Etno vasi Čardaci. Navdušile nas bodo rustikalno urejene hišice, ki so postavljene v idilično, lično urejeno okolico s potočkom, ribnikom, lesenimi mostički in drugimi zanimivimi arhitekturnimi elementi. Poleg namestitve, ki jo ponujajo hišice, se lahko tukaj predamo vodnim užitkom v velikem vodnem parku, nasitimo naše želodce s specialitetami bosanske kuhinje v domači restavraciji ali pokušamo domače pivo v njihovi pivnici. V Etno selu bo na voljo prosti čas za sprehod skozi vas, lahko si boste privoščili tudi prigrizek ali kosilo (ob doplačilu) ali degustacijo v pivnici (ob doplačilu). Vožnja proti domu, kamor bomo prispeli v poznih večernih urah.

Cena vključuje

 • prevoz s turističnim avtobusom,
 • dve prenočitvi s polpenzionom v hotelu 3* v dvoposteljni sobi na Ilidži,
 • turistično takso v hotelu,
 • lokalno vodenje v Jajcu,
 • vstopnino v muzej AVNOJ-a,
 • vstopnino v podzemno cerkev s katakombami v Jajcu,
 • vstopnino za “Vrelo Bosne”,
 • vstopnino za stolp Avaz,
 • lokalno vodenje v Sarajevu,
 • zunanje oglede po programu,
 • turistično vodenje, organizacijo ter ddv.

Možna doplačila vodniku na poti
notranji ogled džamije v Sarajevu: približno 2,50 €,

Opomba k ceni

Arriva d.o.o. lahko v programu določi dve ceni aranžmaja, ki sta odvisni od dejanskega števila prijavljenih potnikov. Potnik se prijavi po nižji, vendar je seznanjen in nepreklicno soglaša z doplačilom razlike med nižjo in višjo ceno. Če se bo za potovanje prijavilo manjše število potnikov, vas bomo o spremenjenih pogojih obvestili 7 dni pred odhodom. Potnik ne more odstopiti od pogodbe, če bi nastopili pogoji za morebitno zvišanje cene.

Opombe k potovanju

 • Program bo izveden ob prijavi vsaj 35 potnikov, sicer vas bomo obvestili najmanj 7 dni pred začetkom potovanja / izleta.
 • Ob prijavi je potrebno plačati 30 % cene aranžmaja, preostali del pa najkasneje 8 dni pred pričetkom potovanja / izleta.
 • Cene vstopnin so izračunane na podlagi trenutno dostopnih informaciji (december 2021). V kolikor se vstopnine podražijo, se cena aranžmaja posledično spremeni.
 • Na potovanju potrebujete veljaven osebni dokument.
 • Ob prijavi je potrebno predložiti osebni dokument.
 • Vrstni red ogleda Sarajeva za drugi dan se lahko zamenja, določi jih vodnik na poti.
 • Denarna valuta v Bosni in Hercegovini je konvertibilna marka, na Hrvaškem hrvaška kuna.
 • Splošni pogoji in navodila za turistične aranžmaje in izlete so sestavni del programa. Dobite jih v naših turističnih poslovalnicah ali na spletni strani www.alpetour.si.
 • Trenutne informacije o prehajanju meja: https://www.alpetour.si/novice-in-obvestila/prehajanje-drzavnih-meja-v-casu-covida/

Eden od možnih načinov plačila aranžmaja / plačilo na obroke

 • telefonska prijava na našem prodajnem mestu in istočasno plačilo s kreditno kartico na daljavo (s karticami Eurocard, Visa, American Express, Diners, Mastercard itd. in nekaterimi debetnimi karticami).
 • možnost plačila na obroke s kreditnimi karticami Diners in American Express,
 • spletni nakup.