Predviden program

1. dan: Vožnja preko Koroške in naprej mimo Lienza, po dolini reke Drave na Južno Tirolsko ter po Pustriški dolini v Bozen (Bolzano), ki je prestolnica te severno – italijanske pokrajine, v svetu pa je najbolj poznano po svojem arheološkem muzeju, ki hrani slavnega ‘ledenega moža’, znanega pod imenom Ötzi. Sprehodili se bomo po mestnih ulicah, kjer se močno čuti mešanica nemško – italijanskih vplivov. Po želji možnost obiska arheološkega muzeja in ogled Ötzija (zaradi priporočljive rezervacije svetujemo doplačilo ob prijavi v naši poslovalnici). Nekaj prostega časa, nato vožnja ob Adiži in po dolini Vinšgau (Vinschgau/Val Venosta). Postanek v vasi Naturns, kjer nad vasjo stoji srednjeveški grad Juval. Tu je poletna rezidenca Reinholda Messnerja, v gradu Juval pa prvi od šestih Messnerjevih gorskih muzejev, posvečen sedmim svetim goram sveta. Z lokalnim avtobusom vožnja proti gradu (do gradu ostane še cca 15 minut hoje) in ogled Messnerjevega muzeja. Po ogledu povratek z lokalnim avtobusom do našega avtobusa in nadaljevanje vožnje po dolini Vinšgau. Prevoz do hotela, namestitev, večerja in prenočitev.

2. dan: Po zajtrku vožnja proti znamenitemu prelazu Stelvio, ki je s 2.758 metri najvišji asfaltiran cestni prelaz v Vzhodnih Alpah. Poznan ne samo pri ljubiteljih Gira d’Italia, s svojo slikovitostjo je meka številnih motoristov, kolesarjev in ljubiteljev panoramskih cest. Prelaz je mogoče osvojiti s treh različnih smeri, najbolj fotogenična je ravno južnotirolska stran, od koder se bomo po številnih serpentinah vzpenjali tudi mi. V 25 kilometrih se bomo dvignili kar za 1800 metrov nadmorske višine. Ob primernem vremenu bomo uživali v čudovitih pogledih na ledeniške vrhove gorske verige 3905 visokega Ortlerja. Postanek na prelazu, nato pa spust po serpentinah na drugo stran, v Bormio. Pozimi smučarska meka, poleti središče kolesarstva in izhodišče za vzpenjanje na znameniti prelaz Stelvio. V letu 2026 bo v Bormiu in tudi Livignu del prizorišč zimskih olimpijskih iger, ki jih uradno gostita Milano in Cortina d’Ampezzo.  Postanek za sprehod po mestu in nekaj prostega časa. Nadaljevanje potovanja preko prelaza Foscagno v Livigno. Odročna gorska dolina Livigno je stisnjena med Italijo in Švico. Odrezana dolina, ki leži na višini 1.816 metrov,  je danes priljubljena počitniška destinacija tako pozimi, ko vas tu pričakajo idilične smučarske proge, kot poleti, ko je tu odlično središče za planinarjenje, gorsko in cestno kolesarjenje, mogoče je veslati in supati na jezeru… Zaradi odročnosti je pridobila »status« davčne oaze oz. brezcarinske cone, zato je nakupovanje v številnih trgovinicah še posebej privlačno. Namestitev v hotelu. Nekaj prostega časa za samostojne sprehode, nato večerja in prenočitev.

3. dan: Po zajtrku vožnja v smeri proti St. Moritzu, preko prelaza Forcola di Livigno proti prelazu Bernina v švicarskem kantonu Graübunden, ki povezuje Engadin z dolino Valtellina. Na izletu Bernina Express ga prečkamo z vlakom po železniški progi, tokrat ga bomo prevozili z avtobusom, zapeljali se bomo namreč do prelaza, kjer bo krajši postanek za fotografiranje. Nato vožnja proti jugu, v Italijo in mimo Tirana, po dolini Camonica do slikovitega jezera Iseo ali Sebino, šestega največjega italijanskega jezera. Krasi ga največji evropski jezerski otok, Monte Isola, na katerega se bomo iz Sulzana z ladjico tudi podali. Po ogledu povratek v Sulzano ter nato odhod v smeri proti domu. Vožnja mimo Brescie, Verone in Benetk v Slovenijo. Prihod v poznih večernih/nočnih urah.

Cena vključuje

 • prevoz s turističnim avtobusom,
 • dva polpenziona v hotelih 3* v dvoposteljni sobi,
 • turistično takso,
 • zunanje oglede po programu,
 • vstopnino in ogled MMM Juval,
 • prevoz z lokalnim avtobusom pod grad Juval in nazaj,
 • vožnjo z ladjo na relaciji Sulzano – Monte Isola – Sulzano,
 • turistično vodenje, organizacijo ter ddv.

Opomba k ceni

Arriva d.o.o. lahko v programu določi dve ceni aranžmaja, ki sta odvisni od dejanskega števila prijavljenih potnikov.
Potnik se prijavi po nižji, vendar je seznanjen in nepreklicno soglaša z doplačilom razlike med nižjo in višjo ceno. Če se bo za potovanje prijavilo manjše število potnikov, vas bomo o spremenjenih pogojih obvestili 7 dni pred odhodom. Potnik ne more odstopiti od pogodbe, če bi nastopili pogoji za morebitno zvišanje cene.

Opombe

 • Program bo izveden ob prijavi vsaj 20 potnikov, sicer vas bomo obvestili najmanj 7 dni pred začetkom potovanja / izleta.
 • Potovali bomo z manjšim avtobusom.
 • Odhod s Štajerske zagotavljamo ob prijavi vsaj štirih (4) oseb.
 • Odhod s Primorske (Lucija, Portorož, Koper, Postojna) bomo zagotovili ob prijavi vsaj 6 (šestih) potnikov.
 • Odhod s Primorske (Nova Gorica, Ajdovščina) bomo zagotovili ob prijavi vsaj 6 (šestih) potnikov.
 • Odhod z Dolenjske (Novo mesto) bomo zagotovili ob prijavi vsaj 6 (šestih) potnikov.
 • Odhod z Dolenjske (Kočevje) bomo zagotovili ob prijavi vsaj 6 (šestih) potnikov.
 • Za potovanje potrebujete veljavni osebni dokument.
 • Ob prijavi je potrebno plačati 30 % cene aranžmaja, preostali del pa najkasneje 8 dni pred pričetkom potovanja / izleta.
 • Splošni pogoji so sestavni del tega programa in so vam na voljo na naših prodajnih mestih ali na www.alpetour.si