“Božja kaplja troedina – cviček – vino imenitno, suho in prijetno pitno,
kot ga dajejo črnina, frankinja in kraljevina,
pivcu in pevcu se prileže, jezik in srce razveže, in četudi ni za maše,
zmeraj paše, ker je naše, vino nežno, živo, sveže.”
(Pesem o cvičku)

Predviden program

Odhod v jutranjih urah. Vožnja na Dolenjsko do vasi Mali Kal pri Mirni Peči, kjer je svojo mladost preživljal slavni Lojze Slak. Sprejeli nas bodo na Barbovi domačiji, kjer si bomo ogledali njegov spomenik in izvedeli več o življenju in delu slavnega harmonikaša. Ob zvokih harmonike se bomo okrepčali z domačim štrudljem in si privoščili kozarec cvička. Pot bomo nadaljevali v prestolnico Dolenjske – Novo mesto. Sprehodili se bomo mimo Kapitlja, stolnice sv. Nikolaja, ki hrani znamenito Tintorettijevo sliko. Prav tako nas ne bodo pustili ravnodušnih številni arkadni hodniki na Glavnem trgu, Mestna hiša ali Rotovž, Kettejev vodnjak, Novi trg… In če bomo dobro pogledali proti avtobusni postaji, bomo v konstrukciji stavbe opazili velike začetnice NM. Po sprehodu si bomo privoščili nekaj prostega časa. Sledi kratka vožnja v bližino Šentjerneja, kjer se bomo ustavili pri samostanu Pleterje, edini še delujoči kartuziji v Sloveniji. Ogledali si bomo diaprojekcijo življenja menihov Kartuzijanov. V njem živijo menihi iz različnih držav in tvorijo skupino samotarjev, ki so svoje življenje posvetili iskanju Boga v tišini in samoti. Menihi nabirajo zelišča, pripravljajo znano grenčico, hruške v žganju, med, čajne mešanice. Sledi še ogled muzeja na prostem in stare gotske cerkve iz leta 1406, nato pa nekaj prostega časa za morebiten nakup izdelkov, ki spadajo v blagovno znamko “Pleter” samostana Pleterje. Po ogledu se bomo odpeljali na otok sredi reke Krke – Otočec in naredili kratek postanek pri edinem vodnem gradu v Sloveniji – grad Otočec. Sledi pozno kosilo z martinovo pojedino v bližnji restavraciji. Dobro okrepčani in polni novih, lepih vtisov se bomo odpravili domov, kamor bomo prispeli v poznih večernih urah.

Cena vključuje

 • prevoz s turističnim avtobusom,
 • ogled spomenika Lojzeta Slaka, domači štrudelj in kozarec cvička na Barbovi domačiji,
 • multimedijsko predstavitev kartuzije Pleterje, ogled muzeja na prostem in stare gotske cerkve,
 • večerjo predvidoma v gostilni pri Štefki – martinova pojedina s pijačo (vino – cviček ali sok/voda),
 • turistično vodenje z licenco GZS, organizacijo izleta ter ddv.

Opomba k ceni

Arriva d.o.o. lahko v programu določi dve ceni aranžmaja, ki sta odvisni od dejanskega števila prijavljenih potnikov. Potnik se prijavi po nižji, vendar je seznanjen in nepreklicno soglaša z doplačilom razlike med nižjo in višjo ceno. Če se bo za potovanje prijavilo manjše število potnikov, vas bomo o spremenjenih pogojih obvestili 7 dni pred odhodom. Potnik ne more odstopiti od pogodbe, če bi nastopili pogoji za morebitno zvišanje cene.

Opombe k izletu

 • Program bo izveden ob prijavi vsaj 25 potnikov, sicer vas bomo obvestili najmanj 2 dni pred začetkom potovanja / izleta.
 • Za potovanje potrebujete veljavni osebni dokument.
 • Ob prijavi je potrebno plačati 30 % cene aranžmaja, preostali del pa najkasneje 8 dni pred pričetkom potovanja / izleta.
 • Program izleta velja kot končno obvestilo.
 • Ministrstvo za zdravje opozarja: prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju.
 • Splošni pogoji so sestavni del tega programa in so vam na voljo na naših prodajnih mestih ali na www.alpetour.si.
 • Trenutne informacije o prehajanju meja: https://www.alpetour.si/novice-in-obvestila/prehajanje-drzavnih-meja-v-casu-covida/

Eden od možnih načinov plačila aranžmaja

 • telefonska prijava na našem prodajnem mestu in istočasno plačilo s kreditno kartico na daljavo (s karticami Eurocard, Visa, American Express, Diners, Mastercard itd. in nekaterimi debetnimi karticami).
 • možnost plačila na obroke s kreditnimi karticami Diners in American Express,
 • spletni nakup.