Družina Medici je vladala mestu Firence skozi vso renesanso. S svojim pokroviteljstvom nad umetnostjo in humanizmom so imeli velik vpliv na rast italijanske renesanse. Doživite razkošje medičejskih vil in vrtov z nami.

Predviden program

1. dan: Odhod avtobusa v zgodnjih jutranjih urah. Vožnja v Italijo, mimo Benetk do prve medičejske vile Villa di Poggio a Caiano, imenovana tudi Ambra. Vilo je dal zgraditi Lorenzo Veličastni, vnuk Cosima. To je ena pomembnejših medičejskih vil, saj se strogo drži arhitekturnih napotkov, ki jih je pripravil Leon Battista Alberti in izraža humanistične nazore časa, ki ga je navdihnila antika. Glavna zgradba je bila narejena po načrtih Giuliana da Sangalla (1485), ki je prispeval številne novosti pri gradnji vil. V prvem nadstropju je široka kvadratna terasa, ki jo nosijo arkade in na osrednji točki se odpira loža kot antični Portikus… Žal Lorenzo ni dočakal, da bi bila dela na vili zaključena. Končal jo je papež Leone X. (Lorenzov sin), ki je povabil v vilo številne umetnike, da so jo bogato okrasili. Notranjost vile je dobro ohranjena in lahko si predstavljamo burno življenje Medičejcev in pomembnežev, ki so v njej prebivali. V tej vili sta umrla Francesco I. de Medici in Bianca Capella (njegova žena) v času nekaj ur. Sledi ogled druge medičejske vile La Ferdinanda, imenovane tudi Cento camini/sto dimnikov, ki je v zasebni lasti. Dan bomo zaključili z vožnjo do hotela. Namestitev v hotelu, večerja in nočitev.

2. dan: Po zajtrku vožnja do Ville Ceretto Guidi, ki je bila zgrajena v času Cosima de Medici kot vila za lov. Vila ima izjemno lego na hribu v centru mesteca. S terase je lep pogled na značilno toskansko pokrajino, rahlo valovito in posajeno z oljkami, trtami in mediteranskim rastlinjem. Gradnja vile se je pričela leta 1555. Do zaključka del se je menjavalo več gradbenih mojstrov. Za vilo se nahaja majhen renesančni vrt s številnimi antičnimi skulpturami. Sledi vožnja do Firenc, prestolnice umetnosti, muzejev in zibelke renesanse. Mesto deli reka Arno, preko katere se pnejo stari mostovi, nad njimi se dvigajo stolpi, kupole in palače. V mestni silhueti  dominira stolnica (Il Duomo) z značilno kupolo iz opečnih strešnikov in belega marmorja;  arhitekturna mojstrovina za vse čase! Poleg nje stojita zvonik in krstilnica. Najpomembnejše mestne stavbe so palača Vecchio, medičejska palača Pitti ter Galleria degli Uffizi, kjer hranijo svetovno pomembne likovne in kiparske stvaritve. Na mostu Vecchio še danes trgujejo zlatarji. Dan preživet v prestolnici, kamor so se zatekali  pomembnejši misleci, umetniki in znanstveniki, bo vse prehitro minil. Pozno popoldan vožnja s tramvajem do avtobusa in nato do hotela. Večerja in nočitev.

3. dan: Po zajtrku ogled dveh vil, Villa di Castello in Villa Petraia, z nepozabnimi in edinstveni vrtovi. Villa di Castello velja za eno od najstarejših medičejskih vil. Lorenzo, bratranec Lorenza Veličastnega, je bil največji oboževalec Botticelija. Sliki Pomlad in Venera, ki ju lahko danes občudujemo v Uffici, sta bili narejeni za to vilo. Ko je vladal Cosimo I., je naročil Giorgiu Vasariu, naj naredi »najbogatejši vrt v Evropi«, ki mu bo služil za reprezentanco in politično propagando. Tako je vrt te vile postal vzorec renesančnega vrta in je vplival na umetnost urejanja vrtov. Pot bomo nadaljevali peš (1,3 km) do še zadnje vile, Villa Petraia. Najprej bomo nagrajeni s čudovitim pogledom na Firence in na Brunelleschijevo kupolo, nato pa nas bo zagotovo navdušil simetrično urejen terasast vrt s številnimi agrumi v glinenih loncih in s fontanami… Prav tako je notranjost polna umetnin in bogatih fresk. Na ogled so številne sobane vse od časa Medičejcev pa do prvega kralja združenega kraljestva Italije Vittora Emanuela, ki je imel to vilo za svojo privatno rezidenco… Popoldan se bomo odpravili proti domu, kamor bomo prispeli v poznih večernih urah.

Cena vključuje

 • prevoz s turističnim avtobusom,
 • zunanje oglede po programu,
 • vstopnino v medičejske vile,
 • povratno vozovnico s tramvajem v center Firenc,
 • dva polpenziona v hotelu 4* v dvoposteljni sobi na območju Firenc,
 • turistično takso,
 • turistično vodenje, organizacijo potovanja ter ddv.

Opomba k ceni

Arriva d.o.o. lahko v programu določi dve ceni aranžmaja, ki sta odvisni od dejanskega števila prijavljenih potnikov.
Potnik se prijavi po nižji, vendar je seznanjen in nepreklicno soglaša z doplačilom razlike med nižjo in višjo ceno. Če se bo za potovanje prijavilo manjše število potnikov, vas bomo o spremenjenih pogojih obvestili 7 dni pred odhodom. Potnik ne more odstopiti od pogodbe, če bi nastopili pogoji za morebitno zvišanje cene.

Opombe k aranžmaju

 • Program bo izveden ob prijavi vsaj 30 potnikov, v nasprotnem primeru vas bomo obvestili najmanj 7 dni pred začetkom potovanja / izleta.
 • Na poti potrebujete veljavni osebni dokument.
 • Odhod s Štajerske bomo zagotovili ob prijavi vsaj štirih (4) potnikov.
 • Odhod z Dolenjske (Novo mesto) bomo zagotovili ob prijavi 6 (šestih) potnikov.
 • Odhod z Dolenjske (Kočevje) bomo zagotovili ob prijavi 6 (šestih) potnikov.
 • Ob prijavi je potrebno plačati 30 % cene aranžmaja, preostali del pa najkasneje 8 dni pred pričetkom potovanja / izleta.
 • Splošni pogoji in navodila za turistične aranžmaje in izlete so sestavni del programa. Dobite jih v naših turističnih poslovalnicah ali na spletni strani www.alpetour.si.
 • Trenutne informacije o prehajanju meja: https://www.alpetour.si/novice-in-obvestila/prehajanje-drzavnih-meja-v-casu-covida/

Eden od možnih načinov plačila aranžmaja

 • telefonska prijava na našem prodajnem mestu in istočasno plačilo s kreditno kartico na daljavo (s karticami Eurocard, Visa, American Express, Diners, Mastercard itd. in nekaterimi debetnimi karticami),
 • spletni nakup.