Bosna in Hercegovina je že od nekdaj stičišče različnih kultur, ki so se na tem prostoru srečevale, bojevale in mešale ter posledično ustvarile edinstveno arhitekturno in pokrajinsko sliko, ki danes privablja turiste od blizu in daleč. Prestolnica Sarajevo, ki se je umestila pod visoke in slikovite planine, ki z vseh straneh varujejo to čudovito mesto, nas zagotovo ne bodo pustila ravnodušnih. Potovali bomo po prostranih ravnicah, se vzpenjali v skalovite planine in se znova spuščali v ozke soteske….

1. dan: V zgodnjih jutranjih urah vožnja proti Hrvaški. Našo južno sosedo bomo z vmesnim postankom ob poti prečkali ter se mimo Doboja in Zenice popeljali proti prestolnici Bosne in Hercegovine, slikovitem Sarajevu. Namestitev v hotelu Spa Terme 4* na Ilidži. Kratka osvežitev. Ob dogovorjeni uri se bomo peš podali v najbolj zeleni in miren predel mesta, kjer na plano prihaja ena od najpomembnejših bosanskih rek, reka Bosna na t.i. “vrelu Bosne” (pot poteka po ravnem, nezahtevnem terenu, v eno smer traja cca. 45 min). Čeprav se ta čudovit izvir nahaja le streljaj od centra Sarajeva, bomo lahko pozabili na mestni vrvež ter se povsem sprostili ob sprehodu v objemu neokrnjene narave ob smaragdno zeleni reki. Sledil bo povratek v hotel. Večerja. Nočitev.

2. dan: Po zajtrku se bomo povzpeli se bomo na 175 m visok, najvišji nebotičnik na Balkanu, stolp Avaz in si mesto ogledali še iz ptičje perspektive. Odprl se nam bo čudovit pogled na Sarajevo ter okoliške planine, ki so leta 1984 gostile tekmovanja olimpijskih iger: Jahorino, Bjelašnico, Igman, Trebević, Ozren in Treskavico, ki s svojimi vršaci presegajo 2.000 m nadmorske višine. Nato se bomo zapeljali v strogi center mesta, ki ga je skozi stoletja zaznamovala burna zgodovina. Z lokalnim vodnikom se bomo sprehodili mimo secesijskih zgradb ob reki Miljacki, Vječnice, mogočnih džamij Gazi Husrev – begove džamije iz 16. stol., Careve džamije z medreso, arkadnim dvoriščem in kupolasto streho, stare pravoslavne cerkve, Univerzitetne knjižnice iz 19. stol., ki je bila nekoč mestna hiša ter Principovega mosta. Ogledali si bomo tudi izjemno zanimivo notranjost »Svrzine kuće«, tipične islamske posesti. Čar Sarajeva, mešanice različnih kultur in vonja po minulih časih, pa bomo ujeli na živopisani Baščaršiji, med njenimi ozkimi uličicami, kjer obrtniki izdelujejo predmete iz bakra, srebra, kože in lesa, prav tako k njeni domačnosti prispevajo številne trgovinice, »kafiči« in čevapdžinice.  Privoščili si bomo tudi nekaj prostega časa za kosilo. V popoldanskem času se bomo z žičnico, ki je bila v vojni uničena in ponovno odprta v letu 2018, povzpeli na Trebević, 1629 metrov visoko »mestno planino«. Zaradi idealne konfiguracije terena je bila tu zgrajena steza za bob in sankanje za tekmovanja na olimpijskih igrah 1984. leta. Z vrha planine se nam odpre čudovit razgled na Sarajevo. Sprehodili se bomo po olimpijski bob stezi in uživali v čudovitih panoramah ter si privoščili kavico v bližnjem hotelu. Vrnitev z žičnico v mesto in vožnja proti hotelu. Večerja. Nočitev.

3. dan: Po zajtrku se odpravimo proti Jahorini. Avtobus nas bo zapeljal do hotelske vasice na Jahorini. Občutek bomo imeli kot da se vozimo po Sloveniji. Pot bomo začeli pri hotelu Termag na nadmorski višini 1529 m. Od tam se po kavici odpravimo po nezahtevni poti na vrh Ogorjelica, ki meri 1910 m. Planinska tura v dolžini cca. 6,5 km je nezahtevna in primerna za vsakogar, vsekakor pa s primerno planinsko opremo. Po končni turi možnost kosila v enem od lokalov na Jahorini (doplačilo). Ob povratku bomo v bližini Pal obiskali še en čudovit naravni spomenik – jamo Orlovačo. Jama velja za enega najlepših jamskih sistemov Bosni in Hercegovini, dolga je cca. 2,5 km, za turiste je urejenih okoli 560 metrov poti. Kljub temu, da je jama majhna ima vse kar jama potrebuje, da je zanimiva za obiskovalce: stalaktite, stalagmite, kapniške stebre, kapniške zavese in  “špagetke” – cevaste kapnike na stropu. Jama je tudi prebivališče najbolj ogrožene vrste sesalcev v Evropi – netopirjev. Kapniki so zaradi vsebnosti mineralov v vodi in zemlji ponekod tudi rjavo-rdeče obarvani. Po ogledu vrnitev v hotel. Večerja. Nočitev.

4. dan: Po zajtrku se odpravimo proti planini Treskavici, ki je največja Sarajevska planina in je samo 300 m nižja od najvišje gore v Bosni in Hercegovini. Najvišje se vzpne do 2.080 m nadmorske višine. Ime je dobila po manjših potresih, ki so pogosto stresali to področje. Je ena najlepših planin, katero krasijo številna jezera in kar 365 vodnih izvirov. Ob lepem vremenu pogled z nje seže vse tja do Jadranskega morja in Črne Gore. Odhod z avtobusom do kraja Trnovo, od koder nas čaka cca. 15 km pohoda, ki se lahko tudi skrajša. Povratek v hotel. Večerja. Nočitev.

5. dan: Po zajtrku bomo obiskali podzemni tunel pri letališču Butmir, t.i. »tunela spasa«. Muzej prikazuje vojno obdobje v Sarajevu od leta 1992 do 1995. Gre za lokacijo izjemnega pomena, saj je tunel predstavljal edini izhod iz obkoljenega mesta. Pot nas bo nato znova vodila v center mesta, kjer bo na voljo še nekaj prostega časa v centru mestu za nakupe in kosilo (doplačilo). V poznih popoldanskih urah se bomo odpravili proti domu, kamor bomo prispeli v poznih večernih urah.

Cena vključuje

 • prevoz s turističnim avtobusom na navedeni relaciji,
 • 4 nočitve s polpenzionom v hotelu 4* na Ilidži v dvoposteljni sobi,
 • prijavo in turistično takso v hotelu,
 • neomejeno koriščenje bazena in fitnesa v hotelu,
 • vstopnino za izvir reke Bosne,
 • vstopnino za stolp Avaz,
 • povratno vožnjo z žičnico na Trebević,
 • vstopnino za jamo Orlovačo,
 • vstopnino za vojni tunel,
 • zunanje oglede po programu,
 • planinskega vodnika na vseh planinskih turah po programu,
 • turistično vodenje, organizacijo izleta ter ddv.

Opomba k ceni

 • Arriva d.o.o. lahko v programu določi dve ceni aranžmaja, ki sta odvisni od dejanskega števila prijavljenih potnikov. Potnik se prijavi po nižji, vendar je seznanjen in nepreklicno soglaša z doplačilom razlike med nižjo in višjo ceno. Če se bo za potovanje prijavilo manjše število potnikov, vas bomo o spremenjenih pogojih obvestili 7 dni pred odhodom. Potnik ne more odstopiti od pogodbe, če bi nastopili pogoji za morebitno zvišanje cene.

Opombe k aranžmaju

 • Program bo izveden ob prijavi vsaj 30 potnikov, v drugem primeru vas bomo obvestili najmanj 7 dni pred začetkom potovanja / izleta.
 • Program bo izveden ob prijavi vsaj 30 potnikov na štajerskem in/ali 30 potnikov na gorenjsko-ljubljanskem avtobusu, v nasprotnem primeru vas bomo obvestili najmanj 7 dni pred začetkom potovanja / izleta.
 • Na poti potrebujete veljavni osebni dokument.
 • Ob prijavi je potrebno plačati 30 % cene aranžmaja, preostali del pa najkasneje 8 dni pred pričetkom potovanja / izleta.
 • Priporočamo primerno športno in planinsko opremo.
 • Planinske ture so sicer nezahtevne, a kljub vsemu, predvsem zaradi dolžine, zahtevajo ustrezno telesno pripravljenost in kondicijo.
 • Program bo izveden v vsakem vremenu, glede na vremensko napoved si pridržujemo pravico do zamenjave programa po dnevih, program na račun tega ne bo okrnjen.
 • Pridržujemo si pravico do spremembe programa v primeru višje sile sproti na poti (snežnih padavin oz. ostalih nepredvidenih vremenskih okoliščin).
 • Cene vstopnin so izračunane na podlagi trenutno dostopnih informaciji (januar 2023). V kolikor se vstopnine podražijo, se cena aranžmaja posledično spremeni.
 • Splošni pogoji so sestavni del tega programa in so vam na voljo na naših prodajnih mestih ali www.alpetour.si
 • Arriva si pridržuje pravico do spremembe cene, če pride do sprememb v menjalnih valutnih tečajih ali do sprememb v cenikih prevoznikov in ostalih podizvajalcev. Arriva pisno obvešča potnike o spremembi cene. 

Eden od možnih načinov plačila aranžmaja

 • telefonska prijava na našem prodajnem mestu in istočasno plačilo s kreditno kartico na daljavo (s karticami Eurocard, Visa, Diners, Mastercard itd. in nekaterimi debetnimi karticami).
 • spletni nakup.