Dalmacija je ustvarjena za ljubitelje narave, izjemnih razgledov in idilične obale, ki začara domala vsakogar. Dalmatinci znajo uživati življenje in ga zajemati z veliko žlico. Sproščena atmosfera zahteva od njih lahkoten ritem življenja, v katerem se domačini ne zmenijo za čas in ne poznajo nervoze. Naj v tem duhu poteka tudi naš izlet!

Predviden program

1. dan: Odhod v zgodnjih jutranjih urah in vožnja z vmesnimi postanki v smeri Splita. Ena najlepših panoram na dalmatinsko prestolnico se nam odpira s trdnjave Klis, ki jo bomo obiskali za začetek. Gre za eno najpomembnejših trdnjav na Hrvaškem, ki jo domačini imenujejo tudi »oltar domovine«. Ponosno stoji na strmem hribu med pogorjema Kozjaka in Mosorja in je simbol vztrajnosti ter srčnosti, ki so jo Uskoki v svoji burni zgodovini pokazali v bitkah proti Turkom. Prva trdnjava je bila tukaj postavljena že leta 852, današnjo obliko pa je dobila po dozidavi tako Turkov kot Benečanov. Ogledali si bomo trdnjavo, zanimivo muzejsko zbirko orožja in uniform uskokov, cerkev sv. Vida ter uživali v prekrasni panorami na Split, bližnje otoke ter okoliške planine. Na Klisu je svoje domovanje našla blagovna znamka Stella Croatica, ki sadove dalmatinske zemlje skrbno zapakira v edinstvene proizvode. Ob vodenem ogledu posestva bomo spoznali kako poteka njihova pridelava, sprehodili se bomo skozi destilarno, kjer nastajajo njihova olja in naravna kozmetika, obiskali botanični vrt v katerem najdemo kar 500 različnih rastlin, si ogledali muzej posvečen oljkam in etno vas, kjer bomo spoznali življenje tega območja nekoč. V njihovi trgovinici bo moč kupiti izdelke, katerih nastanek bomo spoznali. Po zanimivem ogledu bomo obiskali še Split, drugo največje hrvaško mesto. V dolgi in bogati zgodovini mesta so največji pečat pustili stari Rimljani, katerih arhitekturo v starem mestnem jedru srečamo na vsakem koraku. Z lokalnim vodnikom se bomo sprehodili po vedno živahni rivi, si ogledali Dioklecianovo palačo, Peristil, katedralo sv. Dujma, ostanke rimskega obzidja z mestnimi vrati, najlepšo splitsko ulico z najstarejšo lekarno in kinom in znamenite Prokurative. Po skupnem ogledu bo na voljo dovolj prostega časa za samostojne oglede, sprehode ali osvežitev. V popoldanskih urah bomo zapustili Split ter se odpravili proti Neumu. Namestitev v hotelu. Večerja. Prenočitev.

2. dan: Po zajtrku se bomo odpravili na spoznavanje najdaljšega hrvaškega polotoka, Pelješca. Njegova burna zgodovina je bila usodno povezana s soljo, katere imajo tukaj na pretek, želeli pa so si je tudi vsi narodi naokoli, niso je zaman imenovali »belo zlato«. Prav zaradi soli in njene obrambe je v 14. stoletju med Stonom in Malim Stonom zraslo več kot 5 km dolgo obzidje, ki ga radi imenujejo »evropski kitajski zid«. Povzpeli se bomo na obzidje in občudovali njegovo mogočnost, prav tako pa uživali v panorami na spodaj ležeče mestece, soline in okolico. Po spustu z obzidja bomo obiskali še soline in se podučili o pridobivanju soli. Pelješac daleč naokoli slovi tudi po odličnih vinih, zato se bomo odpravili do znane vinske kleti, kjer se bomo ob vodenem ogledu seznanili z bogato tradicijo pridelovanja vina, sortami, med katerimi prevladujejo temna vina in težavami, ki jih prinašajo dinarska tla. Domačini se radi pošalijo, da tudi kamen bogato obrodi, kar se bomo prepričali tudi sami ob degustaciji njihovih vin. V popoldanskih urah povratek v hotel. Prosti čas do večerje. Večerja. Po večerji bo sledila zabava ob živi glasbi. Prenočitev.

3. dan: Po zajtrku se bomo odpravili proti biseru Jadrana, Dubrovniku. Z lokalnim vodnikom se bomo skozi mogočno obzidje podali v staro mestno jedro. Od Onofrijeve fontane se bomo podali do frančiškanskega samostana z eno najstarejših lekarn na svetu, ki si jo bomo ogledali. Nato bomo zakorakali po glavni mestni ulici, vedno živahnem Stradunu do mestne ure in cerkve sv. Blaža, zaščitnika mesta. Ogledali si bomo še staro pristanišče, Knežev dvor ter stolnico ter še marsikateri zanimiv kotiček tega mesta. Po skupnem ogledu bo dovolj časa za samostojne oglede, priporočamo sprehod po obzidju (vsi samostojni ogledi ob doplačilu), okrepčilo in nakupe. V popoldanskih urah povratek v hotel. Prosti čas do večerje. Večerja. Po večerji bo sledila zabava ob živi glasbi. Prenočitev.

4.dan: Po zajtrku se bomo zapeljali v Slano, kjer nas čaka nepozaben izlet z ladjico na Elafitske otoke, ki nas bodo navdušili z neokrnjeno naravo, s svojimi prekrasnimi plažami, slikovitimi cerkvicami, vonji agrumov ter pristnimi okusi Mediterana. Nič čudnega, da je dubrovniško plemstvo prav tukaj imelo svoje podeželske rezidence. Največji izmed Elafitskih otokov je Šipan, ki mu sledijo še Lopud, Koločep in Jakljan ter številni manjši otočki. Mi bomo ob plovbi in postankih spoznali lepote Šipana in Lopuda. Na Šipanu se bomo ustavili v Šipanski luki, čudovitem ribiškem mestecu, kjer si bomo privoščili kratek sprehod in kavico. Med plovbo nam bodo gostitelji na ladjici postregli okusno kosilo. Na Lopodu nas bodo raziskovalne poti zanesle do ene najlepših plaž na tem delu Jadrana. Lahko bomo tudi zaplavali. V poznih popoldanskih urah povratek v hotel. Večerja. Po večerji bo sledila zabava ob živi glasbi. Prenočitev.

5.dan: Po zajtrku se bomo podali do smaragdno zelene doline reke Neretve, kjer bomo naredili kratek postanek za nakup slastnih mandarin (doplačilo), po katerih je dolina najbolj poznana. Pot bomo nadaljevali mimo Baćinskih jezer, kjer bomo naredili kratek panoramski postanek, do Makarske riviere, bisera hrvaškega turizma. Pot nas bo ob morju vodila mimo znanih in malce manj znanih turističnih središč, ki so se umestila v čudovito okolje pod mogočno planino Biokovo, ki ga krasijo čudovite dolge prodnate plaže ter bujno mediteransko rastje. Ustavili se bomo v največjem mestu riviere, Makarski. Sprehodili se bomo skozi center mesta ter si ogledali nekatere znamenitosti. Privoščili si bomo tudi nekaj prostega časa za okrepčilo. V popoldanskih urah se bomo znova zbrali na avtobusu ter se počasi vrnili proti domu. V Slovenijo bomo prispeli v poznih večernih urah.

Cena vključuje

 • prevoz s turističnim avtobusom,
 • 4 x polpenzion v dvoposteljni sobi z balkonom v hotelu 4*,
 • prijavo in turistično takso v hotelu,
 • 3 x zabavo z živo glasbo v hotelu,
 • vstopnino in vodeni ogled trdnjave Klis,
 • vodeni ogled posestva Stella Croatica,
 • lokalno vodenje v Splitu,
 • vstopnino za obzidje v Stonu,
 • vstopnino za soline v Stonu,
 • degustacijo vin na Pelješcu,
 • obvezno vstopno takso v Dubrovniku,
 • lokalno vodenje v Dubrovniku,
 • celodnevni izlet z ladjico na Elafitske otoke z vključenim kosilom,
 • zunanje oglede po programu,
 • turistično vodenje, organizacijo ter ddv.

Opomba k ceni

Arriva d.o.o. lahko v programu določi dve ceni aranžmaja, ki sta odvisni od dejanskega števila prijavljenih potnikov.
Potnik se prijavi po nižji, vendar je seznanjen in nepreklicno soglaša z doplačilom razlike med nižjo in višjo ceno. Če se bo za potovanje prijavilo manjše število potnikov, vas bomo o spremenjenih pogojih obvestili 7 dni pred odhodom. Potnik ne more odstopiti od pogodbe, če bi nastopili pogoji za morebitno zvišanje cene.

Opombe k aranžmaju

 • Program se izvaja z dvema avtobusoma, enim za odhode s Štajerske in drugim za odhode z Gorenjske in Ljubljane.
 • Program bo izveden ob prijavi vsaj 35 potnikov na štajerskem in/ali 35 potnikov na gorenjsko-ljubljanskem avtobusu, v nasprotnem primeru vas bomo obvestili najmanj 7 dni pred začetkom potovanja / izleta.
 • Ob prijavi je potrebno plačati 30 % cene aranžmaja, preostali del pa najkasneje 8 dni pred pričetkom potovanja / izleta.
 • Na izletu/potovanju je potrebno upoštevati vsakokrat veljavna Higienska priporočila NIJZ, lokalna higienska priporočila v državi potovanja in priporočila lokalnih ponudnikov storitev, ki so vključena v program potovanja. O trenutno veljavnih priporočilih vas bo na potovanju obveščal vodnik. Higienska priporočila lahko pomenijo neprijetnosti zaradi daljših čakalnih vrst, obveznega razkuževanja rok, nošenja mask in podobno, adventni sejmi so lahko tudi okrnjeni, na kar Arriva nima vpliva in v tem delu ne nosi odgovornosti do stranke.
 • Cene vstopnin so izračunane na podlagi trenutno dostopnih podatkov (december 2021). V kolikor se vstopnine podražijo si pridržujemo pravico do spremembe cene celotnega aranžmaja.
 • Splošni pogoji so sestavni del tega programa in so vam na voljo na naših prodajnih mestih ali na www.alpetour.si
 • Trenutne informacije o prehajanju meja: https://www.alpetour.si/novice-in-obvestila/prehajanje-drzavnih-meja-v-casu-covida/

Eden od možnih načinov plačila aranžmaja

 • telefonska prijava na našem prodajnem mestu in istočasno plačilo s kreditno kartico na daljavo (s karticami Eurocard, Visa, American Express, Diners, Mastercard itd. in nekaterimi debetnimi karticami).
 • možnost plačila na obroke s kreditnimi karticami Diners in American Express
 • spletni nakup.