Trst z okolico

Predviden program

Odhod avtobusa izpred šole v jutranjih urah in vožnja preko mejnega prehoda proti Italiji. Naš prvi postanek bo v vasi Škendenj (it. Servola), kjer bomo obiskali Škedenjski etnografski muzej. Škedenj danes leži v predmestju Trsta, nekoč pa je bil samostojna vas z značilno zgodovino in z bogatim ljudskim izročilom. O tem pričajo eksponati v muzeju, ustanovljenem leta 1975. Velik del muzejske zbirke je posvečen glavni dejavnosti škedenjskih žena, peki odličnega kruha, katerega sloves je segal vse do Dunaja. Pot bomo nadaljevali do Trsta in se sprehodili po središču tega, nekoč slovenskega, mesta. Ogledali si bomo glavni trg – Piazza Unita, vladno palačo, občinsko palačo, kip Karla VI (tržaškemu pristanišču je leta 1719 podelil status svobodnega pristanišča), grič in katedralo San Giusto. Na voljo bo nekaj prostega časa za prigrizke, kavico in sladoled. Vožnjo bomo nadaljevali do vasice Križ nad Trstom (it. Santa Croce) in si ogledali Ribiški muzej tržaškega primorja. V muzeju bomo spoznali zgodovino in tradicije ribištva slovenskih prebivalcev ob obali med Trstom in izlivom reke Timave, ki so se tu naselili pred več kot tisoč leti. Videli bomo pripomočke za ribolov, dokumente iz srednjega veka, stare upodobitve in fotografije vsakdanjega življenja ribičev, … Spoznali pa bomo tudi ribiške tehnike in ribiški pravilnik iz leta 1835, na podlagi katerega so Slovenci, ki so bivali na obali, postali lastniki priobalnega pasu v širini ene morske milje. Po ogledu se bomo odpeljali le malenkost naprej do vasice Slivno (it. Slivia), kjer bomo spoznali podzemni tržaški svet v jami Pejca v Lascu (it. Grotta Delle torri Slivia). Jama je globoka več kot sto metrov in v njej poteka pot med tisočletnimi kamnitimi stolpi, med katerimi sta najbolj znana viseča stolpa (stolp enajste ure). Sledi vožnja proti domu kamor bomo prispeli v večernih urah.

Okvirna cena na učenca ali dijaka od:  41,00 €

Za natančne izračune pošljite povpraševanje na eno izmed naših poslovalnic.

V ceno je všteto

Prevoz s turističnim avtobusom na omenjeni relaciji, ogledi po programu, vstopnina v podzemno jamo Pejca v Lazu, turistično vodstvo z licenciranim vodnikom GZS, zdravstveno zavarovanje z asistenco Coris, organizacija in DDV.  Učitelji, profesorji, spremljevalci: eno brezplačno mesto na 15 plačanih oseb.

Vstopnin v Ribiški muzej slovenskega primorja in Škedenjki etnografski muzej ne zaračunavajo, želijo pa si prostovoljne prispevke: Ribiški muzej tržaškega primorja: 1€/osebo – otroci, 3€/osebo – odrasli; Škedenjski etnografski muzej: 1€/osebo.