Zgodovinski eksperiment

Predviden program

Vožnja skozi karavanški predor in nadaljevanje proti Osojskemu jezeru, kjer se bomo v Annenheimu vkrcali na ladjico. Uživali bomo v vožnji po ledeniškem jezeru ob vznožju Osojščice. Izkrcali se bomo v Osojah, na južnem bregu jezera. Pri bivšem samostanu bomo slišali legendo o poljskem kralju Boleslavu II – Mutcu Osojskem.  Po ogledu vožnja skozi Trg (Feldkirchen) do Brež (Friesach), najstarejšega mesta na Koroškem. Noben drug kraj na Koroškem, pa tudi Salzburg kot sedež nadškofije, ni imelo toliko samostanov in cerkvenih institucij kot Breže. Mesto je s svojo srednjeveško podobo ena sama umetnina. Knežji dvor s kaščo, cerkve, samostani, razvaline mestnega obzidja, edini mestni jarek v Evropi, kjer je še vedno voda, in številni manjši detajli pričajo o veličini mesta. Ali ste vedeli, da so v mestu že od leta 1130 kovali denarno enoto pfenig, ki je bilo plačilno sredstvo daleč preko mestnih meja. V Brežah si bomo na 6,5 ha velikem grajskem srednjeveškem gradbišču ogledali zanimiv zgodovinski eksperiment. Prikazali nam bodo gradnjo gradu na srednjeveški način, brez sodobnih pripomočkov, brez strojev ali električnega toka in le s pomočjo človeške ali živalske delovne sile. Pri gradnji pripisujejo velik pomen avtentičnosti, zato uporabljajo le gradbeni material iz lesa, kamna, apna, peska in vode. Prikazana je rekonstrukcija 400 let gradbene zgodovine od romanike do pozne gotike.  Med našim obiskom bomo videli dela kovačev, kamnosekov, tesarjev, zidarjev, mešalcev malte in pletarjev. Lokalni vodnik nam bo pojasnil potek na gradbišču in nam s tem  približal vpogled v zanimivo in težko srednjeveško življenje.  Po ogledu vožnja preko Gosposvetskega polja in mimo Celovca čez Ljubelj proti domu, kamor bomo prispeli v večernih urah.

Okvirna cena na učenca ali dijaka od: 49,00 €

Za natančne izračune pošljite povpraševanje na eno izmed naših poslovalnic.

V ceno je všteto

Avtobusni prevoz s turističnim avtobusom  na omenjeni relaciji, vožnja z ladjico, vstopnina in voden ogled gradbišča, turistično vodstvo z licenciranim vodnikom GZS, zdravstveno zavarovanje z asistenco Coris, organizacija in ddv.

Učitelji, profesorji, spremljevalci: eno brezplačno mesto na 15 plačanih oseb.

Dobro je vedeti

  • Ekskurzijo je zaradi odpiralnih časov možno organizirati predvidoma od aprila do konca oktobra. Ob zelo slabem vremenu je gradbišče zaprto.