Medičejske vile in vrtovi

Predviden program

1. dan: Odhod avtobusa izpred šole v zgodnjih jutranjih urah. Vožnja v Italijo, mimo Benetk do prve medičejske vile Villa di Poggio a Caiano, imenovana tudi Ambra. Vilo je dal zgraditi Lorenzo Veličastni, vnuk Cosima. To je ena pomembnejših medičejskih vil, saj se strogo drži arhitekturnih napotkov, ki jih je pripravil Leon Battista Alberti in izraža humanistične nazore časa, ki ga je navdihnila antika. Glavna zgradba je bila narejena po načrtih Giuliana da Sangalla (1485), ki je prispeval številne novosti pri gradnji vil. V prvem nadstropju je široka kvadratna terasa, ki jo nosijo arkade in na osrednji točki se odpira loža kot antični Portikus… Žal Lorenzo ni dočakal, da bi bila dela na vili zaključena. Končal jo je papež Leone X. (Lorenzov sin), ki je povabil v vilo številne umetnike, da so jo bogato okrasili. Notranjost vile je dobro ohranjena in lahko si predstavljamo burno življenje Medičejcev in pomembnežev, ki so v njej prebivali. V tej vili sta umrla Francesco I. de Medici in Bianco Capella (njegova žena) v času nekaj ur. Sledi ogled druge medičejske vile La Fernandina, imenovane tudi Cento camini/sto dimnikov, ki je v zasebni lasti. Vilo bodo odprli za našo skupino in s strokovnim lokalnim vodnikom si jo bomo ogledali. Dan bomo zaključili z vožnjo do hotela. Namestitev v hotelu, večerja in nočitev.

2. dan: Po zajtrku vožnja do Ville Ceretto Guidi, ki je bila zgrajena v času Cosima de Medici kot vila za lov. Vila ima izjemno lego na hribu v centru mesteca. S terase je lep pogled na značilno toskansko pokrajino, rahlo valovito in posajeno z oljkami, trtami in mediteranskim rastlinjem. Gradnja vile se je pričela leta 1555. Do zaključka del se je menjavalo več gradbenih mojstrov. Za vilo se nahaja majhen renesančni vrt s številnimi antičnimi skulpturami. Sledi vožnja do Firenc in nato se bomo s tramvajem odpeljeali v center. Sprehodili se bomo po poteh velikih umetnikov, ki so ustvarjali v času Medičejcev: Giotto, Brunelleschi, Giberti, Leonardo Da Vinci, Michelangelo, Giorgio Vasari… Ogledali si bomo njihova dela, ki so vplivala na ostali svet in jih občudujemo še danes. Nahajajo se v številnih cerkvah: Santa Maria Novella, katedrala Santa Maria del Fiore, San Lorenzo, baptisterij in številne palače, kot so Palazzo Vecchio, Palazzo Pitti, Palazzo Ucellei… Sprehodili se bomo čez slikovite trge, občudovali bomo tudi Michelangelovega Davida na Piazza dei Signori in ostale skulpture. Pot nas bo vodila mimo Vasarijevega hodnika do Ponte Vecchia, enega najlepših mostov… Pozno popoldan vožnja s tramvajem do avtobusa in nato do hotela. Večerja in nočitev.

3. dan: Po zajtrku ogled dveh vil, Villa di Castello in Villa Petraia, z nepozabnimi in edinstveni vrtovi. Villa di Castello velja za eno od najstarejših medičejskih vil. Lorenzo, bratranec Lorenza Veličastnega, je bil največji oboževalec Botticelija. Sliki Pomlad in Venera, ki ju lahko danes občudujemo v Uffici, sta bili narejeni za to vilo. Ko je vladal Cosimo I., je naročil Giorgiu Vasariu, naj naredi »najbogatejši vrt v Evropi«, ki mu bo služil za reprezentanco in politično propagando. Tako je vrt te vile postal vzorec renesančnega vrta in je vplival na umetnost urejanja vrtov. Pot bomo nadaljevali peš (1,3 km) do še zadnje vile, Villa Petraia. Najprej bomo nagrajeni s čudovitim pogledom na Firence in na Brunelleschijevo kupolo, nato pa nas bo zagotovo navdušil simetrično urejen terasast vrt s številnimi agrumi v glinenih loncih in s fontanami… Prav tako je notranjost polna umetnin in bogatih fresk. Na ogled so številne sobane vse od časa Medičejcev pa do prvega kralja združenega kraljestva Italije Vittora Emanuela, ki je imel to vilo za svojo privatno rezidenco… Popoldan se bomo odpravili proti domu, kamor bomo prispeli v večernih urah.

Okvirna cena na učenca ali dijaka od: 269,00 €

Za natančne izračune pošljite povpraševanje na eno izmed naših poslovalnic.

V ceno je všteto

Prevoz s turističnim avtobusom  na omenjeni relaciji, polpenzion (zajtrk in večerja) v hotelu 2/3* v večposteljnih sobah s kopalnico na območju Firenc, povratna vozovnica za tramvaj v center Firenc, ogledi po programu, vstopnina v medičejske vile, turistično vodstvo z licenciranim vodnikom GZS, zdravstveno zavarovanje z asistenco Coris, organizacija in ddv.

Učitelji, profesorji, spremljevalci: eno brezplačno mesto na 15 plačanih oseb.