Zakopane, Wieliczka, Krakov, Auschwitz     

Predviden program          

1. dan: Odhod turističnega avtobusa v večernih urah izpred šole in nočna vožnja proti Gradcu, Dunaju ter preko Slovaške na Poljsko.
2. dan: Mimo Chocholowa, ki slovi po svoji zanimivi gorski arhitekturi, bomo v opoldanskih urah prispeli v Zakopane, privlačno športno letovišče pod Visokimi Tatrami. Gorstvo, na meji med Poljsko in Slovaško, je pravi raj za pohodnike, sprehajalce, smučarje in ljubitelje gora ter narave. Naš obisk bomo namenili ogledu mestnega središča, skakalnega centra in postanku na planoti Gubalowka. Nanjo se bomo podali z vzpenjačo. Odhod v hotel, večerja in nočitev.
3. dan: Po zajtrku se bomo odpeljali do Wieliczke, največje poljske turistične atrakcije, slavnega solnega rudnika. Tukaj so jedilno sol pridelovali od 13. stol. pa vse do leta 1996. Danes je rudnik muzej, ki obiskovalcu poleg čudovitih dvoran, polnih podob, kipov in predmetov iz soli, prikazuje tudi zgodovino in razvoj rudarske tehnologije. V rudnik se bomo ob spremstvu uniformiranih vodičev spustili z dvigalom, nato pa na treh nivojih občudovali skoraj pravljični svet podzemnih dvoran, v katerih domujejo podobe iz poljske preteklost. Največja znamenitost je podzemna cerkev, ki je nastala po letu 1895, ko so odstranili velik solni blok. Vožnja v Krakov, staro poljsko prestolnico. Z visokega stolpa Marijine cerkve že več kot 600 let vsako uro zaigra trobenta. Leta 1241 so Tatari napadli mesto. V opozorilo spečim prebivalcem naj bi melodija klicala k orožju. Trobentač je bil takrat zadet s puščico v vrat in tako je pesem utihnila … V spomin na ta dogodek še danes vsako polno uro zaigra trobenta … Srednjeveško mestno jedro je eno izmed najbolj ohranjenih v Evropi. Zaradi številnih cerkva ga imenujejo tudi poljski ‘Rim’. V mesto bomo vstopili kot so včasih poljski kralji: skozi Florijanska vrata in trdnjavo Barbakan, ki se ‘zlijeta’ v mondeno Florijansko ulico, ki v nadaljevanju vodi do grajskega kompleksa Wawel. Ulica se na sredini poti razširi v slikoviti Glavni trg (Rynek Glovny), najbolj poznan del mesta. Na trgu se zbirajo domačini, predvsem pa je to priljubljen kraj številnih turistov. Glavna stavba na trgu je Sukneninica, stavba iz šestnajstega stoletja, v kateri je še vedno tržnica. Južno od starega dela mesta se ob reki dviga vavelski grič, na njem pa grad Wawel, ki je bil od 11. do 17. stol. sedež poljskih kraljev. V mestu se bomo srečali s pojmom holokavst in spoznavali grozote nacistične Nemčije, ko je leta 1939 napadla Poljsko in kmalu po tem začela s preganjanjem judovskega prebivalstva na Poljskem. Obiskali bomo nekdanjo tovarno emajlirane posode Oskarja Schindlerja … Ta bogati nemški industrijalec je rešil življenje številnim poljskim Judom … Vožnja v hotel, večerja in nočitev.
4. dan: Po zajtrku se bomo odpeljali v spominski park, kjer je bilo nekoč zloglasno koncentracijsko taborišče Auschwitz – Birkenau. Tu so se tragično končale usode številnih Evropejcev. Po vodenem ogledu parka – muzeja se bomo podali preko slovaške prestolnice Bratislave …
5. dan: proti domu, kamor je prihod predviden v jutranjih urah.

Okvirna cena na učenca ali dijaka od:  289,00 €

Za natančne izračune pošljite povpraševanje na eno izmed naših poslovalnic.

V ceno je všteto

Prevoz s turističnim avtobusom na omenjeni relaciji, ogledi po programu, 2 polpenziona v hotelu 2/3* (večposteljne sobe s kopalnico), vožnja z vzpenjačo na planoto, vstopnina v rudnik soli z lokalnim vodenjem, vstopnina v tovarno Schindler, vstopnina in lokalno vodenje v Auschwitz – Birkenau, lokalno vodenje v Krakovu, turistično vodstvo z licenciranim vodnikom GZS, zdravstveno zavarovanje z asistenco Coris, organizacija in DDV.

Učitelji, profesorji, spremljevalci: eno brezplačno mesto na 15 plačanih oseb.