Drobci slovenskih korenin in krščansko svetišče

Predviden program

Odhod avtobusa izpred šole v jutranjih urah. Vožnja proti Fernetičem. Postanek v  Repnu, kjer si bomo ogledali Kraško hišo*, muzej nekdanjega načina življenja prebivalcev Krasa.  Naš drugi postanek bo v nekoč krščanskem svetišču, Ogleju (Aquileia). Ogledali si bomo mogočno baziliko s starokrščanskimi mozaiki, se spustili v katakombe in se sprehodili po stari rimski cesti. Vožnja na obalo Jadranskega morja. Pravljično lep stoji na rtu nedaleč stran od Trsta, tik ob morju grad Miramar.  Ob njem se razprostira park z rastlinjem celega sveta. Grad je dal zgraditi Maksimiljan Habsburški in ga poimenoval Miramar. “Mira mar” v španščini pomeni pogled na morje. Pravijo, da prav iz vsakega okna v gradu lahko vidiš morje. Dokončan je bil leta 1870, vendar nadvojvoda Maksimiljan z ljubljeno ženo Charlotte ni v njem baje nikoli prespal, saj je prej umrl tragične smrti. Kasneje je grad služil kot občasna habsburška rezidenca. V tridesetih letih prejšnjega stoletja si je grad za svojo rezidenco izbral Amadeo Savojski, vojvoda d’Aosta. Ko je tudi on umrl v nairobijskem zaporu, se je grada oprijel sloves prekletstva. Kljub  govoricam so si nekateri še drznili živeti v gradu. Danes je v lasti italijanske države in je urejen v muzej. Ob gradu se razprostira velik park, v katerem so posajene redke eksotične rastline, ki jih je nadvojvoda v glavnem prinesel s številnih potovanj. Vožnja v Trst.  Pravo mestno vzdušje je še vedno živo v kavarnah s stoletno tradicijo. Nekaj prostega časa, nato pa vožnja domov, kamor je prihod predviden v večernih urah.

Okvirna cena na učenca ali dijaka od: 35,00 €

Za natančne izračune pošljite povpraševanje na eno izmed naših poslovalnic.

V ceno je všteto

Prevoz s turističnim avtobusom  na omenjeni relaciji, vstopnina za cerkev, ogledi po programu, turistično vodstvo z licenciranim vodnikom GZS, zdravstveno zavarovanje z asistenco Coris, organizacija in ddv.

Učitelji, profesorji, spremljevalci: eno brezplačno mesto na 15 plačanih oseb.

Dobro je vedeti

  • Obvezno plačilo prispevkov v Kraški hiši na kraju samem (predvidoma 1,00 do 2,00 € / osebo)!
  • Vstopnina v grad Miramare je skupine učencev in dijakov šol, članic EU brezplačen, plača pa se strošek rezervacije termina (obvezno) 1,50 € na osebo.