Jungfrau (Devica) z Eigerjem in Mönchom (Menih) tvori veličasten gorski ansambel na meji med kantonoma Bern in Wallis, ki je od nekdaj privlačil in navdihoval planince in turiste.
Panoramsko gorsko železnico do Jungfraujocha na nadmorski višini 3.554 metrov so zgradili leta 1912. Zaradi sorazmerno ugodnega terena v visokogorju so progo prvotno nameravali zgraditi skoraj do vrha, a stroški bi bili previsoki. Proga v živi skali je dolga devet kilometrov in vodi skozi predore, seveda ponuja spektakularne poglede v prepade in na okoliško gorovje. Gradnja gorske železnice je bila švicarski odgovor na industrijski razvoj, ki sta ga v Evropi utelešala pariški Eifflov stolp in železniški most v portugalskem Portu. Prva kompozicija je do najvišje ležeče evropske železniške postaje zapeljala na švicarski nacionalni praznik, 1. avgusta 1912, še danes je to eden najbolj priljubljenih turističnih ciljev v Alpah.

Predviden program

1. dan: Odhod v nočnih urah in vožnja preko Avstrije in Bavarske v Švico.

2. dan: V dopoldanskih urah se bomo pripeljali do Luzerna, mesta luči. Legenda namreč pravi, da je angel z lučjo prvim prebivalcem pokazal, kje ob jezeru naj postavijo kapelo. Glavna znamenitost je stari leseni pokriti most Kapellbrücke, najstarejši v Evropi, ki povezuje mestno jedro. Sprehodili se bomo skozi mesto in opazovali mestno hišo, številne cerkve in meščanske stavbe. Prepričali se bomo, zakaj je kraj tako zelo navduševal evropske umetnike, vladarje in plemstvo, da so si tukaj postavili rezidence. Malo prosto in nato nadaljevanje vožnje v Bern, glavno mesto Švice. Srednjeveško mestno jedro je sijajno ohranjeno. Vije se na platoju nad reko Arne. Tu so cehovske in meščanske hiše, poznogotska stolnica, mogočni stolpi vrat in čudoviti vodnjaki. Vsako polno uro bernski simbol, mogočen srednjeveški stolp z uro, odigra predstavo s petelinom, norcem in medvedi, zlati vitez na vrhu stolpa pa označi polno uro. Ponos mesta so tudi romantične arkade, kjer se skrivajo bogate trgovine s skrivnostnim čarom, pa čajnice, slaščičarne in seveda čokoladnice. Ogled in prosto. Sledi vožnja v hotel, namestitev in prenočitev.

3. dan: Po zgodnjem zajtrku se bomo odpeljali do Interlakna, ki je eno od središč švicarskega turizma in je tudi izhodiščni kraj za vzpon z znamenito zobato železnico Jungfraujoch. Peljali se bomo s slikovito gorsko zobato železnico, ki so jo gradili v letih od 1896 do 1912. Dolga je 9,3 km, na svoji poti vodi skozi 7,1 km dolg tunel pod goro Eiger, konča pa se na sedlu Jungfraujoch. Že sama vožnja, z vrha pa fantastični razgledi na okoliške štiritisočake in pa največji evropski ledenik Aletsch, nas bodo gotovo navdušili. To bo doživetje prave Švice! Vstopili bomo v vasi Lauterbrunnen, se peljali mimo slavnega Wengna in nadaljevali pod Jungraujoch, kjer bomo imeli prosto. Vračali se bomo po drugi strani gore in izstopili v vasi Grindelwald Grund. Preostanek dneva bomo preživeli v Interlaknu, ob jezerih Thun in Breinz ter se lahko sprehodili skozi zelo slikovito sotesko Trümmelbach, kjer bomo lahko opazovali stvaritve, ki jih je oblikovala moč vode. Vožnja v hotel, namestitev, večerja in prenočitev.

4. dan: Po zajtrku se bomo odpeljali proti jugu Švice. Peljali se bomo preko slikovitega prelaza St. Gothard, ki vrh doseže na višini 2.106 m, kjer bomo naredili postanek. Nadaljevali bomo z vožnjo po slikoviti pokrajini in ovinkasti cesti. Po spustu v dolino se bomo peljali proti Italiji in se na območju jezera Maggiore ustavili na območju mest Locarno in Ascona, ki ležita na skrajnem severu jezera. Skupno jima je blago podnebje, ki omogoča, da tu uspevajo palme in krasijo objezerska sprehajališča. Sprehodili se bomo po mestnem jedru Locarna in srečevali arhitekturo, ki je značilna za italijanska mesteca; palače nad ozkimi uličicami, ki se stekajo v trg z mestno hišo in cerkvijo. Prosto ali možnost vzpona do svetišča Marijinega svetišča (Madonna del Sasso), ki je eno najbolj markantnih točk v mestu. Sledi vožnja proti domu, kamor bomo prispeli v nočnih urah.

Cena vključuje

 • prevoz s turističnim avtobusom,
 • zunanje oglede po programu
 • en polpenzion v hotelu turistične kategorije v dvoposteljni sobi,
 • eno prenočitev z zajtrkom v hotelu turistične kategorije v dvoposteljni sobi,
 • povratno vožnjo z vlakom Jungfrau,
 • turistično vodenje, organizacijo ter ddv.

Opomba k ceni

Arriva d.o.o. lahko v programu določi dve ceni aranžmaja, ki sta odvisni od dejanskega števila prijavljenih potnikov. Potnik se prijavi po nižji, vendar je seznanjen in nepreklicno soglaša z doplačilom razlike med nižjo in višjo ceno. Če se bo za potovanje prijavilo manjše število potnikov, vas bomo o spremenjenih pogojih obvestili 7 dni pred odhodom. Potnik ne more odstopiti od pogodbe, če bi nastopili pogoji za morebitno zvišanje cene.

Opombe k aranžmaju

 • Program bo izveden ob prijavi vsaj 30 potnikov, v nasprotnem primeru vas bomo obvestili najmanj 7 dni pred začetkom potovanja / izleta.
 • Odhod s Štajerske zagotavljamo ob prijavi vsaj 6 (šestih) oseb.
 • Odhod z Dolenjske (Novo mesto) bomo zagotovili ob prijavi vsaj 6 (šestih) potnikov.
 • Odhod z Dolenjske (Kočevje) bomo zagotovili ob prijavi vsaj 6 (šestih) potnikov.
 • Za potovanje potrebujete veljavni osebni dokument.
 • Ob rezervaciji je potrebno predložiti osebni dokument.
 • Ob prijavi je potrebno plačati 30 % cene aranžmaja, preostali del pa najkasneje 8 dni pred pričetkom potovanja / izleta.
 • Aranžma bo izveden v vsakem vremenu. Pridržujemo si pravico do spremembe programa v primeru nepredvidenih vremenskih razmer ali višje sile.
 • Priporočamo topla športna oblačila.
 • Na izletu/potovanju je potrebno upoštevati vsakokrat veljavna Higienska priporočila NIJZ, lokalna higienska priporočila v državi potovanja in priporočila lokalnih ponudnikov storitev, ki so vključena v program potovanja. O trenutno veljavnih priporočilih vas bo na potovanju obveščal vodnik. Higienska priporočila lahko pomenijo neprijetnosti zaradi daljših čakalnih vrst, obveznega razkuževanja rok, nošenja mask in podobno, na kar Arriva nima vpliva in v tem delu ne nosi odgovornosti do stranke.
 • Denarna valuta v Švici je švicarski frank (CHF). Izračun cene je narejen decembra 2023. V primeru spremembe tečajnice Banke Slovenije si pridržujemo pravico do spremembe cene izleta.
 • Foto: www.rhb.ch
 • Splošni pogoji in navodila za turistične aranžmaje in izlete so sestavni del programa. Dobite jih v naših turističnih poslovalnicah ali na spletni strani www.alpetour.si.
 • Prijave možne do 30.6.2024 oziroma do zasedbe prostih mest.
 • Arriva si pridržuje pravico do spremembe cene, če pride do sprememb v menjalnih valutnih tečajih ali do sprememb v cenikih prevoznikov in ostalih podizvajalcev. Arriva pisno obvešča potnike o spremembi cene.

Eden od možnih načinov plačila aranžmaja

 • telefonska prijava na našem prodajnem mestu in istočasno plačilo s kreditno kartico na daljavo (s karticami Eurocard, Visa, Diners, Mastercard itd. in nekaterimi debetnimi karticami),
 • spletni nakup.