Mandarina je večji grm, visok malo več kot dva metra. Listi so majhni in močno dišeči. Plodovi so nekoliko sploščeni pri peclju in se zelo lahko odstranijo od veje. Lupina je tanka in dišeča; iz nje se pridobiva esenčno olje, ki je prijetno dišeča tekočina živo rumene barve.
Dozorijo pozno jeseni, najboljši pogoji so v delti reke Neretve. Pridružite se nam, ko bomo uživali ob obiranju sočnih in slastnih sadežev. Zabavno bo!

Predviden program

1. dan: Vožnja v pokrajino sonca, morja, fig, mandarin in mediteranskega rastja nas bo vodila po Dolenjski in po avtocesti Dalmatika vse do mesta Zadar, enega najlepših biserov v nizu Jadranske obale. Postanek za ogled srednjeveškega mesta, kjer dominira cerkev Sv. Donata, zgrajena v bizantinskem slogu. Videli bomo romansko katedralo Sv. Stošije, rimski forum, mestno hišo in del mestnega obzidja. V zadnjem obdobju so mestu dodali še Morske orglje – orkester narave in instalacijo Pozdrav soncu. Ogled in nadaljevanje vožnje proti Splitu.
Naslednji postanek za osvežitev bo na Makarski rivijeri, kjer se pod mogočno planoto Biokovo širijo čudovite plaže in valovi kristalno čisto morje. Popoldne bomo nadaljevali z vožnjo v Neum, kjer se BIH, na majhnem, koščku dotika Jadranskega morja. Namestitev v hotelu, večerja in prenočitev.

2. dan: Po zajtrku se bomo odpeljali proti notranjosti BIH, v Počitelj, ki stoji nad reko Neretvo. Zaradi posebne arhitekture, ki je mešanica srednjeveške gradnje in nato orientalskega preoblikovanja, je uvrščen na seznam UNESCO. Najzanimivejša stavba je Sahat-kula, ki se dviguje nad mestom, sledijo ji džamija, madresa in Gavrankapetanovićeva hiša. V mestu se sedaj srečujejo številni umetniki, ki se udeležujejo likovnih kolonij. Po ogledu se bomo odpeljali do slikovitih slapov Kravice. Nahajajo se na reki Trebižat, široki so 120 m in padajo 28 m globoko.
Ob povratku proti obali se bomo ustavili v dolini delte Neretve, ki jo zaradi rodovitnosti imenujejo “druga Kalifornija” in pomagali pri obiranju mandarin, ki v mesecu oktobru zaposluje tako domačine kot turiste. Slednje je odlična rekreacija v prijetnem ambientu, z značilnim vonjem po zrelih in sočnih sadežih in pridihom bližnjega Jadranskega morja. Podali se bomo na vožnjo s tradicionalnimi ladjicami, kjer bomo lahko uživali v pogledu na številne nasade sadja in zelenjave, imeli toplo malico in se zavrteli ob dalmatinskih zvokih. Zabava in nova doživetja so zagotovljena! Prijetno utrujene nas bo ob povratku v hotel čakala večerja. Prenočitev.

3. dan: Po zajtrku si bomo ogledali Dubrovnik, eno najlepših mest v Sredozemlju. Dotik stoletnih kulturnih in naravnih znamenitosti, ki so mesto povzdignile v svetovno slavo, sprehod po mestni ulici Stradun, kavica v pravi dalmatinski kavarni, kozarec dalmatinskega vina in še kaj, nam bo nudilo nepozabno doživetje.
Celotno staro mestno jedro je obdano s srednjeveškim obzidjem, ki ustvarja popolno iluzijo dobro zaščitenega naselja iz nekega preteklega časa. V staro mesto vodi več vhodov, ki se nahajajo pod veličastnimi utrdbami, ki so varovala mestna vrata. V mesto bomo vstopili skozi mestna vrata Pile, ki so bila glavni vhod v mesto. Vrata sta varovali dve utrdbi: Minčeta s severa in Bokar z juga. Prva velja za eno izmed najlepših utrdb na svetu, druga pa je bila zasnovana za obrambo mesta pred napadi z morja. Ko se bomo sprehajali naprej, se bomo znašli na najbolj znani in priljubljeni dubrovniški mestni ulici Stradun. S svojimi številnimi trgovinicami s spominki, galerijami, kavarnami in restavracijami, Stradun ni nikoli miren in tih. Videli bomo mestno katedralo, cerkev svetega Vlaha, palačo Sponza, Knežji dvorec, zvonike in Orlandov steber. Vsi ti lepi spomeniki so najboljši primeri pozne srednjeveške in zgodnje renesančne arhitekture. V popoldanskih urah se bomo vrnili v hotel, kjer nas bo čakala večerja. Prenočitev.

4. dan: Po zajtrku se bomo mimo Makarske odpeljali do Splita, ki predstavlja pravo mediteransko lepotico, mesto bogate zgodovine z najlepšo rivo na svetu, kakor so prepričani njegovi prebivalci. Mesto je izjemna kombinacija dinamične urbane metropole in tipične sredozemske sproščenosti. Postanek. Vožnja proti domu, kamor je prihod predviden v poznih večernih urah.

Cena vključuje

 • prevoz s turističnim avtobusom,
 • 3x polpenzion v dvoposteljni sobi v hotelu turistične kategorije v Neumu,
 • turistično takso v hotelu,
 • program obiranja mandarin s toplo malico (meso z žara, solata, kruh),
 • ladijsko vožnjo po reki Neretvi, 5 kg mandarin,
 • lokalno vodenje v Dubrovniku,
 • vstopno takso v Dubrovnik,
 • vstopnino za ogled slapov Kravice,
 • zunanje oglede po programu,
 • turistično vodenje, organizacijo izleta ter ddv.

Opomba k ceni

Arriva d.o.o. lahko v programu določi dve ceni aranžmaja, ki sta odvisni od dejanskega števila prijavljenih potnikov. Potnik se prijavi po nižji, vendar je seznanjen in nepreklicno soglaša z doplačilom razlike med nižjo in višjo ceno. Če se bo za potovanje prijavilo manjše število potnikov, vas bomo o spremenjenih pogojih obvestili 7 dni pred odhodom. Potnik ne more odstopiti od pogodbe, če bi nastopili pogoji za morebitno zvišanje cene.

Opombe k aranžmaju

 • Program bo izveden ob prijavi vsaj 30 potnikov, sicer vas bomo obvestili najmanj 7 dni pred začetkom potovanja / izleta.
 • Odhod s Štajerske zagotavljamo ob prijavi vsaj 4 (štirih) oseb.
 • Odhod s Primorske (Lucija, Portorož, Koper, Postojna) bomo zagotovili ob prijavi 6 (šestih) potnikov.
 • Odhod s Primorske (Nova Gorica, Ajdovščina) bomo zagotovili ob prijavi 6 (šestih) potnikov.
 • Ostale mandarine po obiranju so za doplačilo na licu mesta.
 • Na poti potrebujete veljavni osebni dokument.
 • Ob prijavi je potrebno plačati 30 % cene aranžmaja, preostali del pa najkasneje 8 dni pred pričetkom potovanja / izleta.
 • Cene vstopnin so izračunane na podlagi trenutno dostopnih informaciji (januar 2022). V kolikor se vstopnine podražijo, se cena aranžmaja posledično spremeni.
 • Denarna valuta v Bosni in Hercegovini je konvertibilna marka (BAM), na Hrvaškem pa hrvaška kuna (HRK).
 • Priporočamo športno opremo.
 • Za obiranje mandarin priporočamo, da s seboj vzamete svoje škarje.
 • Priporočamo primerna športna oblačila.
 • Splošni pogoji so sestavni del tega programa in so vam na voljo na naših prodajnih mestih ali na www.alpetour.si.
 • Trenutne informacije o prehajanju meja: https://www.alpetour.si/novice-in-obvestila/prehajanje-drzavnih-meja-v-casu-covida/

Eden od možnih načinov plačila aranžmaja / plačilo na obroke

 • telefonska prijava na našem prodajnem mestu in istočasno plačilo s kreditno kartico na daljavo (s karticami Eurocard, Visa, American Express, Diners, Mastercard itd. in nekaterimi debetnimi karticami),
 • možnost plačila na obroke s kreditnimi karticami Diners in American Express,
 • spletni nakup.