Mandarina je večji grm, visok malo več kot dva metra. Njeni listi so majhni in močno dišeči, plodovi pa so nekoliko sploščeni pri peclju in se zelo lahko odstranijo od veje. Lupina je tanka in dišeča; iz nje pridobivajo esenčno olje, prijetno dišečo tekočino živo rumene barve.
Mandarine dozorijo pozno jeseni, najboljši pogoji za rast so v delti reke Neretve. Pridružite se nam, ko bomo uživali ob obiranju sočnih in slastnih sadežev. Zabavno bo!

Predviden program

1. dan: Odhod v zgodnjih jutranjih urah. Sledila bo vožnja na polotok Pelješac, kjer se bomo ustavili v mestecu Ston, ki leži pod vzpetino, tik ob vstopu na polotok. Zgodovina Stona s svojimi solinami in mogočnim obzidjem sega daleč nazaj v čase slavne Dubrovniške republike, katere pomemben del je bil. Sprehodili se bomo skozi mesto in občudovali trdnjave ter obzidje, za katerega pravijo, da je po mogočnosti takoj za kitajskim zidom. Na voljo bo nekaj prostega časa, ki ga lahko izkoristite za obisk katere od konob in si privoščite slavno »stonsko« specialiteto – školjke ali pa se povzpnete na mestno obzidje. Pot bomo nadaljevali po notranjosti polotoka skozi številne nasade vinske trte, kjer na, s soncem obsijanih, pobočjih uspevajo ene izmed najboljših sort vina na Hrvaškem, med drugim slavni plavac mali in dingač. Ustavili se bomo prav na območju imenovanem Dingač v eni najlepših vinskih kleti na polotoku, ki si jo bomo ogledali ter degustirali sir, pršut in vrhunska vina . Popoldan sledi namestitev v hotelu na Pelješcu. Prosto, večerja in prenočitev.

2. dan: Po zajtrku se bomo odpeljali proti notranjosti BIH, v Počitelj, ki stoji nad reko Neretvo. Zaradi posebne arhitekture, ki je mešanica srednjeveške gradnje in nato orientalskega preoblikovanja, je uvrščen na seznam UNESCO. Najzanimivejša stavba je Sahat-kula, ki se dviguje nad mestom, sledijo ji džamija, madresa in Gavrankapetanovićeva hiša. V mestu se sedaj srečujejo številni umetniki, ki se udeležujejo likovnih kolonij. Po ogledu se bomo odpeljali do slikovitih slapov Kravice. Nahajajo se na reki Trebižat, široki so 120 m in padajo 28 m globoko. Ob povratku proti obali se bomo ustavili v dolini delte Neretve, ki jo zaradi rodovitnosti imenujejo ‘druga Kalifornija’ in pomagali pri obiranju mandarin, ki v mesecu oktobru zaposluje tako domačine kot turiste. Slednje je odlična rekreacija v prijetnem ambientu, z značilnim vonjem po zrelih in sočnih sadežih in pridihom bližnjega Jadranskega morja. Podali se bomo na vožnjo s tradicionalnimi ladjicami, kjer bomo lahko uživali v pogledu na številne nasade sadja in zelenjave, imeli toplo malico in se zavrteli ob dalmatinskih zvokih. Zabava in nova doživetja so zagotovljena! Prijetno utrujene nas bo ob povratku v hotel čakala večerja. Prenočitev.

3. dan: Po zajtrku se bomo podali na raziskovanje otoka Korčula. V Orebiču se bomo vkrcali na trajekt in odpluli na otok. Najprej bomo obiskali, z obzidjem obdano mesto Korčula, po legendi rojstno mesto slavnega svetovnega popotnika – Marca Pola. Sprehodili se bomo med srednjeveškimi ulicami, ki se vijejo kot ribje okostje po polotoku starega mesta, ki ga obkroža osem ohranjenih stolpov. Videli bomo tudi rojstno hišo Marca Pola. Nato se bomo odpravili na ogled Vele Luke, največjega mesta na otoku, ki je rojstni kraj preminulega pevca Oliverja Dragojevića. Sprehod po mestecu in ogled glavnih znamenitosti ter prosto na rivi, kjer se boste lahko po želji osvežili v eni izmed številnih kavarn. Obiskali bomo tudi oljarno z etnografsko zbirko, ki nam bo pokazala zgodovino obiranja oljk. Po strokovni razlagi bomo deležni še degustacije različnih vrst olja, ki jih bomo nato lahko tudi kupili

V večernih urah se bomo vkrcali na trajekt in odpluli nazaj na polotok Pelješac. Sledi vožnja v hotel, večerja in prenočitev.

4. dan: Po zajtrku se bomo odpeljali v Šibenik, ki je zaradi lege, slikovitosti in številnih zgodovinskih spomenikov eno najzanimivejših mest na hrvaški obali. Najstarejši del mesta, ki se je razvil pod utrdbo sv. Ane, je vse do danes ohranil nekdanjo podobo srednjeveškega mesta. Najpomembnejša znamenitost je katedrala sv. Jakova in je eden najdragocenejših gotsko-renesančnih spomenikov. Vpisana je v Unescov seznam svetovne dediščine in tvori skupaj z renesančnimi mestnim rotovžem, bližnjimi cerkvami ter knežjim dvorom najlepši trg v hrvaški urbani dediščini. Po ogledu se bomo odpeljali proti domu, kamor bomo prispeli v poznih večernih urah.

Cena vključuje

 • prevoz s turističnim avtobusom z vsemi pripadajočimi stroški,
 • zunanje oglede po programu,
 • 3x polpenzion v hotelu turistične kategorije v dvoposteljni sobi na Pelješcu,
 • trajektno vožnjo na Korčulo,
 • strošek prevoza avtobusa na otok,
 • vstopnino na slapove Kravice,
 • degustacijo olivnega olja in ogled etnografske zbirk na Korčuli,
 • ogled vinske kleti in degustacijo sira, pršuta in vrhunskih vin na Pelješcu,
 • program obiranja mandarin, toplo malico,
 • ladijsko vožnjo po reki Neretvi, 5 kg mandarin,
 • turistično takso v hotelu,
 • turistično vodenje, organizacijo ter ddv.

Možno doplačilo vodniku na poti

vstopnina na obzidje v mestu Ston: približno 10 EUR na osebo

Opomba k ceni

Arriva d.o.o. lahko v programu določi dve ceni aranžmaja, ki sta odvisni od dejanskega števila prijavljenih potnikov.
Potnik se prijavi po nižji, vendar je seznanjen in nepreklicno soglaša z doplačilom razlike med nižjo in višjo ceno. Če se bo za potovanje prijavilo manjše število potnikov, vas bomo o spremenjenih pogojih obvestili 7 dni pred odhodom. Potnik ne more odstopiti od pogodbe, če bi nastopili pogoji za morebitno zvišanje cene.

Opombe k aranžmaju

 • Program bo izveden ob prijavi vsaj 30 potnikov, sicer vas bomo obvestili najmanj 7 dni pred začetkom potovanja / izleta.
 • Odhod s Štajerske zagotavljamo ob prijavi vsaj 6 (šestih) potnikov.
 • Odhod s Primorske (Lucija, Portorož, Koper, Postojna) bomo zagotovili ob prijavi 6 (šestih) potnikov.
 • Odhod s Primorske (Nova Gorica, Ajdovščina) bomo zagotovili ob prijavi 6 (šestih) potnikov.
 • Ministrstvo za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola lahko škoduje zdravju.
 • Ostale mandarine po obiranju so za doplačilo na licu mesta.
 • Na poti potrebujete veljavni osebni dokument.
 • Ob prijavi je potrebno plačati 30 % cene aranžmaja, preostali del pa najkasneje 8 dni pred pričetkom potovanja / izleta.
 • Cene vstopnin so izračunane na podlagi trenutno dostopnih informaciji (januar 2024). V kolikor se vstopnine podražijo, se cena aranžmaja posledično spremeni.
 • Denarna valuta v Bosni in Hercegovini je konvertibilna marka (BAM).
 • Priporočamo športno opremo.
 • Za obiranje mandarin priporočamo, da s seboj vzamete svoje škarje.
 • Priporočamo primerna športna oblačila.
 • Splošni pogoji so sestavni del tega programa in so vam na voljo na naših prodajnih mestih ali na www.alpetour.si.
 • Arriva si pridržuje pravico do spremembe cene, če pride do sprememb v menjalnih valutnih tečajih ali do sprememb v cenikih prevoznikov in ostalih podizvajalcev. Arriva pisno obvešča potnike o spremembi cene.

Eden od možnih načinov plačila aranžmaja / plačilo na obroke

 • telefonska prijava na našem prodajnem mestu in istočasno plačilo s kreditno kartico na daljavo (s karticami Eurocard, Visa, Diners, Mastercard itd. in nekaterimi debetnimi karticami),
 • spletni nakup.