Seviljski brivec je komična opera v dveh dejanjih Gioacchina Rossinija. Libreto je po Beaumarchejevi komediji napisal Cesare Sterbini. Krstna izvedba, ki jo je dirigiral sam avtor, je bila 20. februarja 1816 v rimskem gledališču Argentina. V vlogi Almavive je nastopil sloviti španski tenorist Manuel Garcia. Krstna uprizoritev je bila polomija: opero so gledalci izžvižgali. Že po nekaj ponovitvah pa so gledalci opero vzljubili in postala je vedno bolj priljubljena. Opera z odmorom traja približno dve uri in pol. Dogaja se sredi 18. stoletja v španski Sevilli. Najbolj prepoznaven odlomek iz opere in celotne operne literature nasploh je kavatina Figara iz prvega dejanja.

Vsebina opere

Prvo dejanje

Zaljubljeni grof Almaviva pride v Seviljo, trdno odločen, da se bo poročil z lepo Rozino. Nanjo budno pazi njen skrbnik Don Bartolo, ki si domišlja, da je on bodoči ženin. Grof po naključju sreča prebrisanega brivca Figara. Ta mestni vsevednež grofa, potem ko je seveda prejel bogato plačilo, preobleče v uniformo in ga Don Bartolu predstavi kot pijanega vojaka, ki išče stanovanje. Almaviva se naseli, a ga kmalu odkrijejo, kasneje ga želijo zapreti, a tega ne storijo, ker je visokega stanu.

Drugo dejanje

Grof se ponovno poskuša vrniti v Rozinino hišo, tokrat preoblečen v učenca don Basilia. Izmisli si zgodbo, da je učitelj glasbe Don Basilio nevarno zbolel in ga bo nadomestil pri glasbenem pouku. Povsem zdrav don Basilio prav tako pride k Bartolu, zato mora Figaro poskrbeti za ugoden razplet nastale situacije. Don Basilio uspe prišepniti Don Bartolu, naj zoper grofa Almavivo uporabi premeteno orožje – laž! Skupaj celo uspeta prepričati Rozino, da se Almaviva z njo le igra ter jo prepričata, da privoli v možitev s svojim skrbnikom.

Ko se ponoči Almaviva s Figarovo pomočjo vrne v Rozinino hišo, da bi skupaj pobegnila, ga doleti grenko presenečenje – njegova ljuba se mu zoperstavi. Toda Figarove iznajdljivost se še enkrat izkaže in vsi nesporazumi so srečno rešeni v veliko zadovoljstvo obeh zaljubljencev.

Predviden program izleta

Odhod v dopoldanskih urah in vožnja v Verono. Med sprehodom po mestu bomo videli areno – amfiteater, najelegantnejšo ulico Vio Mazzini, najimenitnejši trg Piazza delle Erbe, meščanske hiše in številne cerkve. Po ogledu bo prosto za samostojne oglede ali pa za posedanje na uličicah pred številnimi kavarnami.

V večernih urah (predvidoma ob 21.00 uri) se bo začela operna predstava Seviljski brivec. Pol ure po koncu predstave vožnja proti domu. Prihod je predviden v jutranjih urah naslednjega dne.

Cena vključuje

 • prevoz s turističnim avtobusom,
 • zunanje oglede po programu,
 • vstopnino za ogled opere Seviljski brivec, kamnite stopnice v 6. sektorju,
 • turistično vodenje, organizacijo ter ddv.

Opomba k ceni

Arriva d.o.o. lahko v programu določi dve ceni aranžmaja, ki sta odvisni od dejanskega števila prijavljenih potnikov. Potnik se prijavi po nižji, vendar je seznanjen in nepreklicno soglaša z doplačilom razlike med nižjo in višjo ceno. Če se bo za potovanje prijavilo manjše število potnikov, vas bomo o spremenjenih pogojih obvestili 7 dni pred odhodom. Potnik ne more odstopiti od pogodbe, če bi nastopili pogoji za morebitno zvišanje cene.

Opombe k izletu

 • Program bo izveden ob prijavi vsaj 30 potnikov, v nasprotnem primeru vas bomo obvestili najmanj 2 dni pred začetkom potovanja / izleta.
 • Za potovanje potrebujete veljaven osebni dokument.
 • Program izleta velja kot končno obvestilo.
 • Ob prijavi je potrebno plačati 30 % cene aranžmaja, preostali del pa najkasneje 8 dni pred pričetkom potovanja / izleta.
 • Cene vstopnin so izračunane na podlagi trenutno dostopnih informaciji (december 2023). V kolikor se vstopnine podražijo, se cena aranžmaja posledično spremeni.
 • Pridržujemo si pravico do spremembe programa v primeru dežja, ker opera v tem primeru odpade, kar je v domeni Arene Verona. V primeru, da je opera zaradi dežja prekinjena med izvedbo, potnik ni upravičen do vračila denarja. Hvala za razumevanje.
 • Priporočamo, da vzamete blazinico ali podobna sedala na kateri boste sedeli med ogledom opere, saj so za sedišča predvidene betonske stopnice.
 • Vstopnice vam razdeli vodnik pred pričetkom predstave.
 • Glede doplačila za druge sektorje se pozanimajte v turistični poslovalnici.
 • Splošni pogoji in navodila za turistične aranžmaje in izlete so sestavni del programa. Dobite jih v naših turističnih poslovalnicah ali na spletni strani www.alpetour.si.
 • Arriva si pridržuje pravico do spremembe cene, če pride do sprememb v menjalnih valutnih tečajih ali do sprememb v cenikih prevoznikov in ostalih podizvajalcev. Arriva pisno obvešča potnike o spremembi cene.

Eden od možnih načinov plačila aranžmaja

 • telefonska prijava na našem prodajnem mestu in istočasno plačilo s kreditno kartico na daljavo (s karticami Eurocard, Visa, Diners, Mastercard itd. in nekaterimi debetnimi karticami),
 • spletni nakup.