Predviden program

Vožnja mimo Kopra v hrvaško Istro. Pot nas bo vodila do Grožnjana, mesteca poznanega predvsem po slikarski koloniji in številnih koncertih klasične glasbe. Njegov razcvet se je začel po letu 1965, ko so se v prazne hiše, ki so jih zapustili Italijani po 2. svetovni vojni, vselili umetniki z vseh koncev sveta. S svojo impozantno lego na vrhu hriba in srednjeveškim čarom inspirira slehernega umetnika, pa tudi naključnega obiskovalca, ki se sprehodi skozi njegove slikovite uličice in uživa v čudovitih panoramah na dolino reke Mirne in bližnje obmorske kraje. Duhu časa, ki se tukaj za trenutek ustavi, se bomo prepustili tudi mi. Skoraj vzporedno s traso nekdanje železniške proge Parenzane, ki je med leti 1902 in 1935 na svojih 123 kilometrih povezovala 33 istrskih mest med Trstom in Porečem, bomo pot nadaljevali v dolino najdaljše in najlepše istrske reke Mirne.

Gričevnato pokrajino, posejano z vinogradi in vasicami na vrhu gričev, mnogi poimenujejo kar »Hrvaška Toskana«, še bolj pa je poznana kot pokrajina »Velega Jože«. Tu so doma oljčno olje, odlična vina in tartufi. Že na daleč nas bo s 277 metrov visokega griča pozdravil slikoviti srednjeveški Motovun. Ogled mestnega jedra: mestna vrata, lapidarij in glavni trg s cerkvijo sv. Štefana, zgrajene po načrtih beneškega arhitekta Palladija. Še nekaj prostega časa za samostojno raziskovanje mesteca, nakup spominkov…

Sledila bo kratka vožnja v vasico Livade, ki se nahaja v osrčju motovunskega gozda, ki je eno najbogatejših območij s tartufi v Evropi. Z vlakcem se bomo zapeljali v motovunski gozd, kjer nam bodo nabiralci tartufov skupaj s svojimi psi predstavili »lov na tartufe«, proces iskanja in nabiranja tartufov. Po zanimivi izkušnji se bomo udeležili prireditve »Dnevi tartufov«, sejma tartufov, mednarodne razstave istrskih dobrot in vina. Na številnih stojnicah boste lahko spoznavali jedi iz tartufov, poskusili vino, sir, pršut, med, oljčno olje, različne vrste žganja in kakšno dobroto kupili tudi za domov.

V popoldanskem času se bomo skozi Roč po 7 kilometrov dolgi »Aleji glagoljašev« zapeljali do Huma, ki ga poznamo kot najmanjše mestece na svetu. Znotraj grajskega obzidja so majhne ulice, župnijska cerkev, cerkev sv. Jeronima s freskami iz 12. st. ter številni zapisi v glagolici. Dobro poznana je tudi gastronomska ponudba Humske »konobe«, edinega mesta, kjer se dobi »biska«, rakija pripravljena po stoletja starem receptu. To bomo poskusili tudi mi ter si privoščili še okusno istrsko večerjo.

Polni lepih vtisov se bomo v večernih urah vrnili proti domu.

Cena vključuje

 • prevoz s turističnim avtobusom,
 • zunanje oglede po programu,
 • povratno vožnjo z lokalnim avtobusom v Motovunu,
 • demonstracijo iskanja in nabiranja tartufov,
 • degustacijo Humske biske,
 • večerjo v tipični istrski konobi (pijača za doplačilo),
 • turistično vodenje, organizacijo izleta ter ddv.

Opomba k ceni

Arriva d.o.o. lahko v programu določi dve ceni aranžmaja, ki sta odvisni od dejanskega števila prijavljenih potnikov. Potnik se prijavi po nižji, vendar je seznanjen in nepreklicno soglaša z doplačilom razlike med nižjo in višjo ceno. Če se bo za potovanje prijavilo manjše število potnikov, vas bomo o spremenjenih pogojih obvestili 7 dni pred odhodom. Potnik ne more odstopiti od pogodbe, če bi nastopili pogoji za morebitno zvišanje cene.

Opombe

 • Program bo izveden ob prijavi vsaj 30 potnikov, v nasprotnem primeru vas bomo obvestili najmanj 2 dni pred začetkom potovanja / izleta.
 • Za potovanje potrebujete veljavni osebni dokument. Program izleta velja kot končno obvestilo.
 • Ob prijavi je potrebno plačati 30 % cene aranžmaja, preostali del pa najkasneje 8 dni pred začetkom potovanja / izleta.
 • Splošni pogoji in navodila za turistične aranžmaje in izlete so sestavni del programa. Dobite jih v naših turističnih poslovalnicah ali na spletni strani www.alpetour.si
 • Trenutne informacije o prehajanju meja: https://www.alpetour.si/novice-in-obvestila/prehajanje-drzavnih-meja-v-casu-covida/

Eden od možnih načinov plačila aranžmaja

 • telefonska prijava na našem prodajnem mestu in istočasno plačilo s kreditno kartico na daljavo (s karticami Eurocard, Visa, American Express, Diners, Mastercard itd. in nekaterimi debetnimi karticami),
 • spletni nakup.