Reka Donava povezuje ene izmed nekdaj najpomembnejših prestolnic srednje Evrope, ki imajo deloma skupno, deloma zelo raznoliko zgodovino. Odpravite se z nami na raziskovanje donavske kraljice Budimpešte, Imperialnega Dunja, polnega blišča ter hitro rastočo Bratislavo. Vse to v prazničnem adventnem času.

Predviden program

1. dan: Odhod v zgodnjih jutranjih urah Vožnja ob južni obali Blatnega jezera do Budimpešte. Za prvi vtis veličastne podobe donavske kraljice se bomo podali na Cittadelo, ki je s 235 m najvišji del mesta. Od tam se nam bo odprla čudovita panorama na Pešto in mostove, ki jo povezujejo z Budimom. Ob panoramski vožnji bomo nato spoznali Pešto: NEP stadion, kopališče Szechenyi in Trg junakov, kjer poleg kipa nadangela Gabrijela najdemo še kipe pomembnih madžarskih kraljev in borcev za svobodo. Skozi glavno mestno ulico, t.i. madžarske Elizejske poljane, nas bo pot vodila do katedrale Sv. Štefana. Sledilo bo pohajkovanje po znameniti ulici Vatci. Podali se bomo še do Budima, kjer bodo na grajskem hribu na naša radovedna očesa čakali Ribiška trdnjava, Matjaževa cerkev, spomenik prvega madžarskega kralja Štefana I. in Budimski grad, kjer se danes nahaja Narodna galerija. Nato se bomo odpravili na božični sejem, poln slastnih vonjav, prazničnih dobrot in bleščečih okraskov. Vožnja v hotel, namestitev in nočitev.

2. dan: Po zajtrku vožnja proti Dunaju. Po prihodu v avstrijsko prestolnico se bomo najprej ustavili pred palačo Schönbrunn, kjer se odvija eden od dunajskih adventnih sejmov. Nato se bomo odpravili v središče Dunaja. Sprehodili se bomo mimo simbolov prestolnice. Nekdanja veličina cesarstva se ne zrcali samo v veličastnih stavbah, ampak tudi po ulicah dunajskega starega mestnega jedra še veje dih veličastnih časov. Svoj čar v praznično tančico zavitemu Dunaju nudijo tudi izložbe trgovin in lučke, prepletene z vejicami iglavcev. V tem obdobju je pred mestno hišo božični sejem, kjer pisano okrašena drevesa svoje naravno listje zamenjajo za svetleče okraske v različnih podobah. Ker je mraz stalnica decembrskih prireditev, se kuhano vino, čaj in vroča čokolada priležejo hladnim dlanem in rdečim nosovom. Vzdušje, ki vlada tukaj, je potrebno doživeti. V poznih popoldanskih urah bomo zapustili Dunaj in se odpeljali proti slovaški prestolnici Bratislavi. Sledi namestitev v hotelu in prenočitev.

3. dan: Po zajtrku se bomo odpravili na grajski grič, od koder se odpirajo pogledi na staro mestno jedro, mogočno Donavo, njene mostove ter na predmestja, katera je močno zaznamovala socialistična arhitektura. Nato se bomo podali v praznično okrašeno staro mestno jedro, kjer bomo lahko začutili vzdušje prijetnega pričakovanja. Jedro mesta zaznamujejo Michaelova vrata, gotska katedrala sv. Martina, kjer so določen čas kronali kralje, nadškofovska palača, frančiškanska cerkev ter praznično okrašene mestne hiše. Po ogledu se bomo lahko podali na samostojno raziskovanje in se ustavili ob stojnicah božičnega sejma. V popoldanskih urah vožnja proti domu, kamor bomo prispeli v poznih večernih urah.

Cena vključuje

 • prevoz s turističnim avtobusom z vsemi pripadajočimi stroški,
 • zunanje oglede po programu;
 • dve nočitvi z zajtrkom v hotelih turistične kategorije v Budimpešti in Bratislavi v dvoposteljni sobi,
 • turistično vodenje, organizacijo izleta ter ddv.

Opomba k ceni

Arriva d.o.o. lahko v programu določi dve ceni aranžmaja, ki sta odvisni od dejanskega števila prijavljenih potnikov. Potnik se prijavi po nižji, vendar je seznanjen in nepreklicno soglaša z doplačilom razlike med nižjo in višjo ceno. Če se bo za potovanje prijavilo manjše število potnikov, vas bomo o spremenjenih pogojih obvestili 7 dni pred odhodom. Potnik ne more odstopiti od pogodbe, če bi nastopili pogoji za morebitno zvišanje cene.

Opombe k aranžmaju

 • Program bo izveden ob prijavi vsaj 30 potnikov, v drugem primeru vas bomo obvestili najmanj 7 dni pred začetkom potovanja / izleta.
 • Za poti potrebujete veljavni osebni dokument.
 • Ob prijavi je potrebno plačati 30 % cene aranžmaja, preostali del pa najkasneje 8 dni pred pričetkom potovanja / izleta.
 • Odhod s Primorske (Lucija, Portorož, Koper, Postojna) bomo zagotovili ob prijavi 6 (šestih) potnikov.
 • Odhod s Primorske (Nova Gorica, Ajdovščina) bomo zagotovili ob prijavi 6 (šestih) potnikov.
 • Odhod z Dolenjske (Novo mesto) bomo zagotovili ob prijavi 6 (šestih) potnikov.
 • Odhod z Dolenjske (Kočevje) bomo zagotovili ob prijavi 6 (šestih) potnikov.
 • *Obseg adventnih sejmov je odvisen od takratnih epidemioloških razmer v Avstriji, na Slovaškem in na Madžarskem.
 • Priporočamo športna oblačila in obutev.
 • Splošni pogoji so sestavni del tega programa in so vam na voljo na naših prodajnih mestih ali www.alpetour.si
 • Arriva si pridržuje pravico do spremembe cene, če pride do sprememb v menjalnih valutnih tečajih ali do sprememb v cenikih prevoznikov in ostalih podizvajalcev. Arriva pisno obvešča potnike o spremembi cene.

Eden od možnih načinov plačila aranžmaja / plačilo na obroke

 • telefonska prijava na našem prodajnem mestu in istočasno plačilo s kreditno kartico na daljavo (s karticami Eurocard, Visa, Diners, Mastercard itd. in nekaterimi debetnimi karticami).
 • možnost plačila na obroke s kreditnimi karticami Diners,
 • spletni nakup.