Predviden program

1. dan: Odhod v zgodnjih jutranjih urah. vožnja mimo Benetk ter nadaljevanje proti Umbriji. Najprej se bomo ustavili v Citta di Castello. Sprehod po tem opečnatem mestu, kjer bomo videli srednjeveško Palazzo Comunale , visok meščanski stolp ali Torre Comunale, Pinacoteco Comunale in katedralo iz 18. stoletlja. Nekaj prostega časa za osvežitev in nato nadaljevanje poti  v  Perugio, kjer si bomo na osrednjem trgu ogledali slikovito Fontano Maggiore, videli bomo gotsko stolnico in palačo dei Priori, ki velja za enega najlepših primerov posvetnega gotskega stavbarstva. Obiskali bomo tudi tovarniško trgovino  čokoladnice Perugina. Možnost nakupa čokoladnih izdelkov. Prosti čas za osvežitev in samostojno raziskovanje. Vožnja v hotel, namestitev, večerja in prenočitev.

2. dan: Po zajtrku se bomo odpeljali do slapov Marmore. Ustvarili so jih Rimljani leta 271, ki so umetno preusmerili tok reke Velino. Največja znamenitost slapov je, da jih lahko ”ugasnejo”; voda se ne zliva več preko mogočne stene, ker jo preusmerijo na električne turbine. Sprehod ob mogočni padajoči gmoti vode je prijetno doživetje. Nadaljevanje poti v Spoleto, ki velja za najprivlačnejše umbrijsko mesto. Mesto ima lepo ohranjeno srednjeveško mestno jedro, ki se deli na spodnji in zgornji del. Nad njima se dviguje mogočna trdnjava, ki je v začetku služila kot obrambni sistem, do pred kratkim pa je bila zapor. Ogledali si bomo cerkev St. Salvatore, mestno središče z rimskimi ostanki, katedralo iz 12. stoletja in cerkev St. Eufimije. Nekaj prostega časa za osvežitev in okrepčilo. Nato se bomo odpeljali do mesta Assisi. Največji pečat je mestu dal Frančišek Asiški. Želel je postati vitez, zato se je udeležil številnih vojn. Legenda pravi, da je imel na poti skrivnostne sanje, ki so ga spodbudile k temu, da je začel pomagati revnim. Menil je, da mora biti tudi cerkev, da bi lahko spoznala in pomagala ubogim, uboga. Iz te ideje je nastal frančiškanski red, saj mu je, kljub temu, da so ga vmes razglasili tudi za norega, sledilo vse več ljudi. Sprehod po mestecu in ogled bazilike. Po ogledu povratek v hotel. Večerja in prenočitev.

3. dan: Po zajtrku se bomo odpeljali v Deruto kjer bomo obiskali keramično delavnico in spoznali različne stopnje proces ustvarjanja keramičnih izdelkov. Možen nakup le teh v tamkajšnji trgovini. Sledi vožnja v mesto Todi, v katerem se, po mnenju poznavalcev, nahaja najpopolnejši mestni trg v Italiji. Na skrajnem robu ga omejuje mestna katedrala z mogočnim stopniščem, okrog pa so razporejene mestne palače iz 13. stol. Sprehod po mestu in nadaljevanje poti v Orvieto. Znamenita pečina ali »rupe«; rob nekdanjega vulkana je v zgodovini privabljala Etruščane in Rimljane, danes pa na pečino obiskovalce privablja najlepša italijanska gotska cerkev, t.i. Duomo. Začetki gradnje segajo v leto 1263, največja odlika je njeno pročelje, ki se kiti z neprecenljivim bogastvom kipov in mozaikov, predstavljajo pa zgodbe iz stare in nove biblijske zaveze. Po ogledu se bomo sprehodili še do mestne hiše ter si ogledali del starega mestnega jedra. Nekaj prostega časa za samostojne oglede in nato povratek v hotel, večerja in prenočitev.

4. dan: Po zajtrku se bomo odpeljali do mesta Gubbio, ki je biser srednjeveških mest. Leži na pobočju pod goro Ingino, ki predstavlja zadnje obronke Apeninov. V slikovitem starem mestnem jedru bomo videli palačo Consoli, katere 98 m visok stolp je viden daleč naokrog. Nasproti nje, ravno tako na trgu Grande, stoji palača Pretorio, ki odraža bogastvo trgovcev in plemičev. Videli bomo katedralo, nasproti nje se nahaja palača Ducale, ki stoji na temeljih langobardske palače. Po ogledu znamenitosti in po sprehodu po labirintu uličic bo prosto. Lahko se bomo peš ali z žičnico podali na hrib nad mestom, kjer stoji cerkev sv. Ubalda, ki je mestni zavetnik. Odprli se nam bodo pogledi na mesto in deželo Umbrijo. Prosti čas za samostojne oglede, osvežitev in okrepčilo. Sledi vožnja proti domu. Prihod domov je predviden v poznih večernih urah.

Cena vključuje

 • prevoz s turističnim avtobusom,
 • tri polpenzione v dvoposteljnih sobah v hotelu turistične kategorije na območju Perugie,
 • vstopnino v baziliko sv. Frančiška Asiškega,
 • ogled slapov Marmore,
 • ogled keramične delavnice v Deruti,
 • povratno vožnjo z vzpenjačo v Orvietu,
 • turistično takso v hotelih,
 • turistično vodenje, organizacijo potovanja ter ddv.

Možno doplačilo na licu mesta:

 • žičnica Colle Eletto v Gubiu: približno 8,00 € / osebo za povratno vožnjo

Opomba k ceni

Arriva d.o.o. lahko v programu določi dve ceni aranžmaja, ki sta odvisni od dejanskega števila prijavljenih potnikov. Potnik se prijavi po nižji, vendar je seznanjen in nepreklicno soglaša z doplačilom razlike med nižjo in višjo ceno. Če se bo za potovanje prijavilo manjše število potnikov, vas bomo o spremenjenih pogojih obvestili 7 dni pred odhodom. Potnik ne more odstopiti od pogodbe, če bi nastopili pogoji za morebitno zvišanje cene.

Opombe k aranžmaju

 • Program bo izveden ob prijavi vsaj 30 potnikov, sicer vas bomo obvestili najmanj 7 dni pred začetkom potovanja / izleta.
 • Odhod s Štajerske zagotavljamo ob prijavi vsaj šestih (6) oseb.
 • Odhod z Dolenjske (Novo mesto) bomo zagotovili ob prijavi vsaj 6 (šestih) potnikov.
 • Odhod z Dolenjske (Kočevje) bomo zagotovili ob prijavi vsaj 6 (šestih) potnikov.
 • Za potovanje potrebujete veljavni osebni dokument.
 • Ob prijavi je potrebno plačati 30 % cene aranžmaja, preostali del pa najkasneje 8 dni pred pričetkom potovanja / izleta.
 • Pridržujemo si pravico do spremembe programa v primeru višje sile.
 • Točno zaporedje ogledov določi lokalni vodnik na poti.
 • Cene vstopnin so izračunane na podlagi trenutno dostopnih informaciji (december 2023). V kolikor se vstopnine podražijo, se cena aranžmaja posledično spremeni.
 • Splošni pogoji in navodila za turistične aranžmaje in izlete so sestavni del programa. Dobite jih v naših turističnih poslovalnicah ali na spletni strani www.alpetour.si.
 • Arriva si pridržuje pravico do spremembe cene, če pride do sprememb v menjalnih valutnih tečajih ali do sprememb v cenikih prevoznikov in ostalih podizvajalcev. Arriva pisno obvešča potnike o spremembi cene. 

Eden od možnih načinov plačila aranžmaja

 • telefonska prijava na našem prodajnem mestu in istočasno plačilo s kreditno kartico na daljavo (s karticami Eurocard, Visa, American Express, Diners, Mastercard itd. in nekaterimi debetnimi karticami),
 • spletna prijava.