Predviden program

1. dan: Odhod v zgodnjih jutranjih urah. vožnja mimo Benetk ter nadaljevanje proti Umbriji. Najprej se bomo ustavili v Citta di Castello. Sprehod po tem opečnatem mestu, kjer bomo videli srednjeveško Palazzo Comunale , visok meščanski stolp ali Torre Comunale, Pinacoteco Comunale in katedralo iz 18. stoletlja. Nekaj prostega časa za osvežitev in nato nadaljevanje poti v čokoladnico Perugina. Sprehodili se bomo skozi muzej in tovarno čokolade, kjer kraljuje čokoladni bonbon Bacio, katerega bomo lahko tudi poskusili in kupili. Sledi vožnja v  Perugio, kjer si bomo na osrednjem trgu ogledali slikovito Fontano Maggiore, videli bomo gotsko stolnico in palačo dei Priori, ki velja za enega najlepših primerov posvetnega gotskega stavbarstva. Prosti čas za osvežitev in samostojno raziskovanje. Vožnja v hotel, namestitev, večerja in nočitev.

2. dan: Po zajtrku se bomo odpeljali do mesta Assisi. Največji pečat je mestu dal Frančišek Asiški. Želel je postati vitez, zato se je udeležil številnih vojn. Legenda pravi, da je imel na poti skrivnostne sanje, ki so ga spodbudile k temu, da je začel pomagati revnim. Menil je, da mora biti tudi cerkev, da bi lahko spoznala in pomagala ubogim, uboga. Iz te ideje je nastal frančiškanski red, saj mu je, kljub temu, da so ga vmes razglasili tudi za norega, sledilo vse več ljudi. Sprehod po mestecu in ogled bazilike. Nadaljevanje poti v Spoleto, ki velja za najprivlačnejše umbrijsko mesto. Mesto ima lepo ohranjeno srednjeveško mestno jedro, ki se deli na spodnji in zgornji del. Nad njima se dviguje mogočna trdnjava, ki je v začetku služila kot obrambni sistem, do pred kratkim pa je bila zapor. Ogledali si bomo cerkev St. Salvatore, mestno središče z rimskimi ostanki, katedralo iz 12. stoletja in cerkev St. Eufimije. Sledi pokušina vin in oljčnega olja v tamkajšnji vinarni. Po ogledu se bomo odpeljali do slapov Marmore. Ustvarili so jih Rimljani leta 271, ki so umetno preusmerili tok reke Velino. Največja znamenitost slapov je, da jih lahko ”ugasnejo”; voda se ne zliva več preko mogočne stene, ker jo preusmerijo na električne turbine. Sprehod ob mogočni padajoči gmoti vode je prijetno doživetje. Po ogledu povratek v hotel. Večerja in nočitev.

3. dan: Po zajtrku se bomo odpeljali v mesto Todi, v katerem se, po mnenju poznavalcev, nahaja najpopolnejši mestni trg v Italiji. Na skrajnem robu ga omejuje mestna katedrala z mogočnim stopniščem, okrog pa so razporejene mestne palače iz 13. stol. Sprehod po mestu in nadaljevanje poti v Orvieto. Znamenita pečina ali »rupe«; rob nekdanjega vulkana je v zgodovini privabljala Etruščane in Rimljane, danes pa na pečino obiskovalce privablja najlepša italijanska gotska cerkev, t.i. Duomo. Začetki gradnje segajo v leto 1263, največja odlika je njeno pročelje, ki se kiti z neprecenljivim bogastvom kipov in mozaikov, predstavljajo pa zgodbe iz stare in nove biblijske zaveze. Po ogledu se bomo sprehodili še do mestne hiše ter si ogledali del starega mestnega jedra. Nekaj prostega časa za samostojne oglede in nato kratka vožnja v Montegiove kjer si bomo ogledali arhitekturni kompleks La Scarzuola. Nekoč samostan iz 13. stoletja, povezan z Frančiškom Asiškim, je bil v 19. stoletju opuščen. Leta 1957 je samostansko lokacijo kupil milanski arhitekt Buzzi in jo preuredil v večplasten arhitekturni kompleks, v glavnem zgrajen iz ostankov samostana. Sledi vožnja v Deruto kjer bomo obiskali keramično delavnico in spoznali različne stopnje proces ustvarjanja keramičnih izdelkov. Možen nakup le teh v tamkajšnji trgovini. Povratek v hotel, večerja in nočitev.

4. dan: Po zajtrku se bomo odpeljali do mesta Gubbio, ki je biser srednjeveških mest. Leži na pobočju pod goro Ingino, ki predstavlja zadnje obronke Apeninov. V slikovitem starem mestnem jedru bomo videli palačo Consoli, katere 98 m visok stolp je viden daleč naokrog. Nasproti nje, ravno tako na trgu Grande, stoji palača Pretorio, ki odraža bogastvo trgovcev in plemičev. Videli bomo katedralo, nasproti nje se nahaja palača Ducale, ki stoji na temeljih langobardske palače. Po ogledu znamenitosti in po sprehodu po labirintu uličic bo prosto. Lahko se bomo peš ali z žičnico podali na hrib nad mestom, kjer stoji cerkev sv. Ubalda, ki je mestni zavetnik. Odprli se nam bodo pogledi na mesto in deželo Umbrijo. Nadaljevali bomo v Urbino, ki velja za enega lepših italijanskih mest. To dokazuje tudi uvrstitev na seznam dediščine Unesco. Eden najvplivnejših meščanov je bil grof Montefeltro, ki je s svojim bogastvom in smislom za lepo v mesto privabil številne slavne in nadarjene umetnike, ki so njegov dvor preoblikovali v enega najbogatejših v Evropi. Renesančna palača Palazzo Ducale je eden najlepših primerov v tej arhitekturni smeri. Danes je v njen nastanjena galerija, ki hrani umetnine velikanov renesančnega slikarstva. Mesto slovi kot rojstni kraj slikarja Rafaela, katerega neprecenljiva dela krasijo številne stene v Rimu, Vatikanu ter najpomembnejših svetovnih galerijah. Po ogledu mestnega jedra in postanku za samostojne oglede, sledi vožnja proti domu. Prihod domov je predviden v poznih večernih urah.

Cena vključuje

 • prevoz s turističnim avtobusom,
 • tri polpenzione v dvoposteljnih sobah v hotelu turistične kategorije na območju Perugie,
 • vstopnino v muzej in tovarno čokolade Perugina,
 • vstopnino v baziliko sv. Frančiška Asiškega,
 • ogled slapov Marmore,
 • pokušino lokalnih vin in oljčnega olja z brusketo,
 • vstopnino v arhitekturni kompleks La Scarzuola,
 • ogled keramične delavnice v Deruti,
 • turistično takso v hotelih,
 • turistično vodenje, organizacijo potovanja ter ddv.

Opomba k ceni

Arriva d.o.o. lahko v programu določi dve ceni aranžmaja, ki sta odvisni od dejanskega števila prijavljenih potnikov. Potnik se prijavi po nižji, vendar je seznanjen in nepreklicno soglaša z doplačilom razlike med nižjo in višjo ceno. Če se bo za potovanje prijavilo manjše število potnikov, vas bomo o spremenjenih pogojih obvestili 7 dni pred odhodom. Potnik ne more odstopiti od pogodbe, če bi nastopili pogoji za morebitno zvišanje cene.

Opombe k aranžmaju

 • Program bo izveden ob prijavi vsaj 30 potnikov, sicer vas bomo obvestili najmanj 7 dni pred začetkom potovanja / izleta.
 • Odhod s Štajerske zagotavljamo ob prijavi vsaj šestih (6) oseb.
 • Odhod z Dolenjske (Novo mesto) bomo zagotovili ob prijavi vsaj 6 (šestih) potnikov.
 • Odhod z Dolenjske (Kočevje) bomo zagotovili ob prijavi vsaj 6 (šestih) potnikov.
 • Za potovanje potrebujete veljavni osebni dokument.
 • Ob prijavi je potrebno plačati 30 % cene aranžmaja, preostali del pa najkasneje 8 dni pred pričetkom potovanja / izleta.
 • Pridržujemo si pravico do spremembe programa v primeru višje sile.
 • Točno zaporedje ogledov določi lokalni vodnik na poti.
 • Splošni pogoji in navodila za turistične aranžmaje in izlete so sestavni del programa. Dobite jih v naših turističnih poslovalnicah ali na spletni strani www.alpetour.si.
 • Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!
 • Trenutne informacije o prehajanju meja: https://www.alpetour.si/novice-in-obvestila/prehajanje-drzavnih-meja-v-casu-covida/
 • Arriva si pridržuje pravico do spremembe cene, če pride do sprememb v menjalnih valutnih tečajih ali do sprememb v cenikih prevoznikov in ostalih podizvajalcev. Arriva pisno obvešča potnike o spremembi cene. 

Eden od možnih načinov plačila aranžmaja

 • telefonska prijava na našem prodajnem mestu in istočasno plačilo s kreditno kartico na daljavo (s karticami Eurocard, Visa, American Express, Diners, Mastercard itd. in nekaterimi debetnimi karticami),
 • spletna prijava.