Rečeno je, da Lombardija bolj spominja na Nemčijo in Francijo kot na sosednje italijanske regije. Lombardiji so namreč vladali tako Francozi kot Avstro-Ogrski. Njeno ime izhaja iz skandinavsko-germanskega plemena Langobardov, ki je izrinilo Rimljane. Danes je zaradi elegantnih mest, odličnega javnega prevoza in glamurja starega sveta najbogatejša regija Italije, strašljivo lepa in mamljiva.

Predviden program

1. dan: Dan bomo začeli z vožnjo preko Furlanije-Julijske krajine in Benečije. Najprej se bomo ustavili v mestu Mantova. Je eno najpomembnejših mest v Lombardiji, zlasti z umetniškega vidika. Mantova pripoveduje svojo zgodbo skozi mogočne rezidence, muzeje in odlično ohranjeno zgodovinsko središče. Zgodovinsko je povezana s plemiško družino Gonzaga in splošno znana kot domovina Virgila. Zgrajeno okoli treh jezer, je vsekakor mesto, ki si zasluži, da ga odkrijemo. Sledi nadaljevanje do mesta Cremona. Prva postaja ob obisku mesta je zagotovo Torrazzo , ki izstopa s svojimi 112 metri višine kot eden najvišjih zvonikov v Evropi. Ta nesporni simbol mesta lahko (doplačilo) obiščete tako, da se povzpnete po 502 stopnicah, a ob razgledu, ki ga boste uživali z vrha, boste pozabili na napor. Cremona velja tudi za domovino violin in kdor obišče mesto, ne sme zamuditi postanka v Muzeju violin. Po ogledu muzeja sledi vožnja do hotela, namestitev, večerja in prenočitev.

2. dan: Po zajtrku se bomo podali v raziskovanje glavnega mesta Lombardije. Milano je veliko več kot prestolnica mode. Pravzaprav je v Milanu veliko umetniških zakladov. Nekatere hranijo v muzejih, galerijah in cerkvah, druge pa lahko najdete na ulicah, v vrtovih in parkih. Sprehod bomo začeli pri gradu Sforza, ki je odraz renesančne preteklosti, danes pa je dom mestnih muzejev. Sledi ogled mestne katedrale in vstop na njeno streho s katere je čudovit razgled na bližnje znamenitosti. Skozi galerijo Vittorio Emmanuele bomo prišli do operne hiše Scala. Prosti čas za osvežitev in okrepčilo na območju Brera, ki je znano tudi kot umetniška četrt Milana. Tlakovane ulice, skrita dvorišča, ulični umetniki in številne restavracije z mizami na prostem dajejo edinstveno doživetje mesta. Popoldne sledi še vožnja z metrojem v najmodernejše okrožje Milana, City Life. Kjer so bila nekoč skladišča, je danes prostor za luksuzne domove, zelene parke in inovativne nebotičnike. Po ogledu sledi vožnja v hotel, večerja in prenočitev.

3. dan: Po zajtrku se bomo obiskali slikovita jezera, eno najprivlačnejših značilnosti Lombardije. Milančani se radi odpravijo na enodnevne izlete, si privoščijo vikend oddih ali celo uživajo v poletnih počitnicah na obalah jezer. Verjetno najbolj znano med njimi sta jezero Como in jezero Maggiore. Dopoldan bomo namenili obali jezera Como, ki je že od rimskih časov prestižno zatočišče, njegove obale pa so obdane z vrtovi, vilami in palačam. Čas za kosilo bomo namenili v vasi Stresa, ob obali jezera Maggiore. V popoldanskem času se bomo z ladjo zapeljali na boromejski otok Bella. Sledi ogled vile in vrtov. Vožnja v hotel, večerja in prenočitev.

4. dan: Po zajtrku se bomo odpelhali ogled Villa Reale v Monzi, ki je bila zgrajena na željo avstrijske cesarice Marije Terezije med letoma 1777 in 1780 kot poletna rezidenca za njenega sina Ferdinanda. Ogledali si bomo notranjost, kjer se nahajajo reprezentativne sobe kraljeve družine z zasebnim stanovanjem kralja Umberta I. in kraljice Margherite. Med vsemi izstopa plesna dvorana z dekoracijo na obokih in stenah ter bogatimi lestenci. Vrtovi, ki obdajajo stavbo predstavljajo enega prvih primerov angleškega vrta v severni Italiji. Od Lombardije se bomo poslovili v mestu Sirmione. Najjužnejše mesto ob Gardskem jezeru slovi po gradu Scaligeri, ki se dviga nad glavnim vhodom v mestu. S čolni se bomo zapeljali okoli polotoka ter opazovali vilo operne pivke Marie Callas, Katulove jame in šli do podvodnih vrelcev. Še nekaj prostega časa nato pa sledi vožnja proti domu, kamor bomo prispeli v poznih večernih urah.

Cena vključuje

 • prevoz s turističnim avtobusom,
 • zunanje oglede po programu,
 • tri polpenzione v hotelu turistične kategorije v dvoposteljni sobi na območju Milana,
 • vstopnino v muzej violin v Cremoni,
 • vstopnino v katedralo v Milanu z vstopom na streho,
 • vozovnico za metro v Milanu,
 • ladijsko vožnjo na otok Bella,
 • vstopnino v Palazzo Borromeo in vrtove,
 • vstopnino v Villa Reale v Monzi,
 • vožnjo s čolni okoli polotoka Sirmione,
 • turistično takso v hotelu,
 • turistično vodenje, organizacijo ter ddv.

Opomba k ceni

Arriva d.o.o. lahko v programu določi dve ceni aranžmaja, ki sta odvisni od dejanskega števila prijavljenih potnikov. Potnik se prijavi po nižji, vendar je seznanjen in nepreklicno soglaša z doplačilom razlike med nižjo in višjo ceno. Če se bo za potovanje prijavilo manjše število potnikov, vas bomo o spremenjenih pogojih obvestili 7 dni pred odhodom. Potnik ne more odstopiti od pogodbe, če bi nastopili pogoji za morebitno zvišanje cene.

Opombe k potovanju

 • Program bo izveden ob prijavi vsaj 30 potnikov, v nasprotnem primeru vas bomo obvestili najmanj 7 dni pred začetkom potovanja / izleta.
 • Na poti potrebujete veljavni osebni dokument.
 • Ob prijavi je potrebno plačati 30 % cene aranžmaja, preostali del pa najkasneje 8 dni pred pričetkom potovanja / izleta.
 • Odhod s Štajerske zagotavljamo ob prijavi vsaj 6 (šestih) oseb.
 • Odhod z Dolenjske (Novo mesto) bomo zagotovili ob prijavi 6 (šestih) potnikov.
 • Odhod z Dolenjske (Kočevje) bomo zagotovili ob prijavi 6 (šestih) potnikov.
 • Stroške vzpenjače na planoto nad mestom Como poravnate na licu mesta. Vožnje z vzpenjačo se ne da rezervirati v naprej. V primeru velike gneče, bomo primorani vožnjo izpustiti.
 • Cene vstopnine so izračunane po trenutno znanih podatkih (december 2023). V kolikor se cene spremenijo si pridržujemo pravico do spremembe cene aranžmaja.
 • Splošni pogoji so sestavni del tega programa in so vam na voljo na naših prodajnih mestih ali www.alpetour.si
 • Arriva si pridržuje pravico do spremembe cene, če pride do sprememb v menjalnih valutnih tečajih ali do sprememb v cenikih prevoznikov in ostalih podizvajalcev. Arriva pisno obvešča potnike o spremembi cene. 

Eden od možnih načinov plačila aranžmaja

 • telefonska prijava na našem prodajnem mestu in istočasno plačilo s kreditno kartico na daljavo (s karticami Eurocard, Visa, Diners, Mastercard itd. in nekaterimi debetnimi karticami),
 • spletni nakup.