Ali ste vedeli

– da je Ohridsko jezero eno najstarejših in najglobljih v Evropi,
– da je Makedonija ena največjih evropskih gojiteljic paradižnika in paprik,
– da ima več kot tisoč verskih središč, od tega je vsaj 70 samostanov,
– da se iz jezera Mavrovo ena reka izliva v Jadransko morje, druga v Egejsko.
In še marsikatero znamenitost skriva ta zanimiva dežela.

Predviden program

1. dan: Odhod avtobusa v popoldanskih urah. Nočna vožnja v smeri Zagreba in Beograda z vmesnimi postanki.

2. dan: Nadaljevanje vožnje v južno Srbijo in prihod v Skopje v dopoldanskih urah. Odpravili se bomo na Skopsko trdnjavo imenovano Kale, od koder se nudi čudovit pogled na samo mesto. Ogledali si bomo tudi cerkev Sv. Spasa in džamijo Mustafa Paše, železniško postajo z uro, ki se je ustavila ob katastrofalnem potresu l. 1963. Od tu bomo ogled mesta nadaljevali peš in videli spomenik Materi Terezi, stari most, hammam, stari bazar in še mnogo drugih stvari. Sledi prosto popoldne v mestu za samostojne oglede in nakupe. Večerja in prenočitev v hotelu.

3. dan: Po zajtrku bomo pot nadaljevali proti zahodni Makedoniji.
Najprej se bomo ustavili v slikoviti soteski / kanjonu Matka. Jezero Matka je nastalo z zajezitvijo reke Treske, gre pa za najstarejše umetno jezero v Makedoniji. Je naravni biser z navpičnimi skalnimi stenami, številnimi jamami, srednjeveškimi cerkvami in samostani ter neokrnjeno naravo. Sledi plovba s čolni po jezeru. V nadaljevanju se bomo vozili mimo Tetova in Gostivarja do narodnega parka Mavrovo, ki je znano po tem, da je to eno največjih zimskih smučarskih središč države. Ob Mavrovskem jezeru bomo naredili krajši postanek, nato pa pot nadaljevali po kanjonu reke Radike do samostana Sv. Jovana Bigorskega, ki slovi po velikem ikonostasu, ki je tudi njegova največja zanimivost. Po ogledu samostana bomo pot nadaljevali mimo Debarskega jezera do mesteca Struga, ki leži na kraju, kjer reka Črni Drim zapušča Ohridsko jezero. Nadaljevali bomo do makedonskega turističnega bisera Ohrida. Sledi namestitev v hotelu, večerja in prenočitev.

4. dan: Po zajtrku se bomo odpravili na celodnevni izlet ob Ohridskem jezeru. Najprej si bomo pogledali Ohrid, ki je, kot pravijo Makedonci, njihovo najlepše mesto, in je tudi vpisano na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine. Bil je središče slovanske pismenosti, kamor so konec 9. stol. prišli učenci Cirila in Metoda, med njimi tudi Sv. Kliment in Sv. Naum. Povzpeli se bomo do Samuelove trdnjave od koder se nudi čudovit pogled na jezero, mesto in njuno okolico, nato pa se bomo sprehodili še po starem mestnem jedru, kjer bomo videli vse najbolj zanimive kulturno-zgodovinske spomenike; med njimi so cerkve Sv. Sofije, Sv. Klimenta in Jovana Bogoslava Kaneo. Po ogledu se bomo z ladjico popeljali po Ohridskem jezeru in mesto videli še z druge perspektive. Sledi nekaj prostega časa za sprehod, kavico ali kosilo ter nakup znamenitih ohridskih biserov. V popoldanskem času se bomo z avtobusom odpeljali do cerkve Sv. Nauma, ki leži na drugem koncu jezera in je še ena velika znamenitost tega kraja. Sledi povratek v hotel, zvečer odhod na tradicionalno makedonsko večerjo s folklornim programom. Prenočitev v hotelu.

5. dan: Po zajtrku se bomo vozili mimo Bitole do Kruševa, ki leži na višini 1300 m in je najvišje ležeče mesto te države. Ogledali si bomo spomenik Ilindenske vstaje. Seveda pa je Kruševo poznano tudi po tem, da je bil tukaj rojen in tudi pokopan priljubljeni makedonski pevec Toše Proeski. Sledi nekaj prostega časa, nato pa bomo pot nadaljevali mimo Prilepa, do vinogradniškega področja Tikveš. Ustavili se bomo v Kavadarcih in ker bo veliko govora o vinu, bomo žlahtno kapljico lahko tudi poskusili v največji vinski kleti tega področja. Sledi vožnja v Skopje. Namestitev v hotelu, večerja, prenočitev.

6. dan: Po zajtrku se bomo odpravili proti domu. Vozili se bomo v smeri proti Nišu in Beogradu ter naprej proti Zagrebu in domu. Prihod je predviden v nočnih urah.

Cena vključuje

 • prevoz s turističnim avtobusom,
 • dva polpenziona v hotelu turistične kategorije v Skopju v dvoposteljni sobi,
 • eno prenočitev z zajtrkom in en polpenzion v hotelu turistične kategorije na Ohridu v dvoposteljni sobi,
 • vstopnino v samostan Sv. Jovana Bigorskega,
 • vstopnino v cerkev Sv. Nauma,
 • vstopnino v cerkev Sv. Sofije v Ohridu,
 • vstopnino v arheološki park in cerkev Sv. Pantelejmona in Klimenta,
 • makedonsko večerjo s folklornim programom,
 • ladijsko vožnjo po Ohridskem jezeru,
 • vožnjo s čolni po kanjonu Matka,
 • lokalno vodenje v Skopju in Ohridu,
 • zunanje oglede po programu
 • turistično vodenje, organizacijo potovanja ter ddv.

Opomba k ceni

Arriva d.o.o. lahko v programu določi dve ceni aranžmaja, ki sta odvisni od dejanskega števila prijavljenih potnikov. Potnik se prijavi po nižji, vendar je seznanjen in nepreklicno soglaša z doplačilom razlike med nižjo in višjo ceno. Če se bo za potovanje prijavilo manjše število potnikov, vas bomo o spremenjenih pogojih obvestili 7 dni pred odhodom. Potnik ne more odstopiti od pogodbe, če bi nastopili pogoji za morebitno zvišanje cene.

Opombe k potovanju

 • Program bo izveden ob prijavi vsaj 30 potnikov, v nasprotnem primeru vas bomo obvestili najmanj 7 dni pred začetkom potovanja / izleta.
 • Odhod s Štajerske zagotavljamo ob prijavi vsaj šestih (6) oseb.
 • Odhod s Primorske (Lucija, Portorož, Koper, Postojna) bomo zagotovili ob prijavi 6 (šestih) potnikov.
 • Odhod s Primorske (Nova Gorica, Ajdovščina) bomo zagotovili ob prijavi 6 (šestih) potnikov.
 • Slovenski državljani lahko v Republiko Severna Makedonija vstopajo na podlagi slovenskega potnega lista oziroma na podlagi slovenske osebne izkaznice. Priporočamo potni list, ker je z njim prečkanje mej veliko hitrejše kot z osebno izkaznico.
 • Stroške ogleda vinske kleti Tikveš poravnate na našem prodajnem mestu.
 • Pridržujemo si pravico do spremembe programa v primeru višje sile.
 • Ob prijavi je potrebno plačati 30 % cene aranžmaja, preostali del pa najkasneje 8 dni pred pričetkom potovanja / izleta. Predložiti je potrebno osebni dokument.
 • Cene vstopnin so izračunane na podlagi trenutno dostopnih podatkov (december 2023). V kolikor se vstopnine podražijo si pridržujemo pravico do spremembe cene celotnega aranžmaja.
 • Denarna valuta na Hrvaškem je hrvaška kuna (HRK), v Srbiji je srbski dinar, v Severni Makedoniji je makedonski denar (MKD).
 • Splošni pogoji so sestavni del tega programa in so vam na voljo na naših prodajnih mestih ali www.alpetour.si
 • Arriva si pridržuje pravico do spremembe cene, če pride do sprememb v menjalnih valutnih tečajih ali do sprememb v cenikih prevoznikov in ostalih podizvajalcev. Arriva pisno obvešča potnike o spremembi cene.

Eden od možnih načinov plačila aranžmaja

 • telefonska prijava na našem prodajnem mestu in istočasno plačilo s kreditno kartico na daljavo (s karticami Eurocard, Visa, Diners, Mastercard itd. in nekaterimi debetnimi karticami),
 • spletni nakup.